Пол Гиван е новият първи министър на Северна Ирландия. Той

...
Пол Гиван е новият първи министър на Северна Ирландия. Той
Коментари Харесай

Пол Гиван сменя Арлийн Фостър като първи министър на Северна Ирландия

Пол Гиван е новият първи министър на Северна Ирландия. Той ще наследи Арлийн Фостър, която се отдръпна след протест в нейната Демократична юнионистка партия по отношение на проблемите след Брекзит.

Постът на първи министър по принцип се поставя на водача на най-голямата северноирландска партия, която в тази ситуация е Демократичната юнионистка партия.

За водач на партията на мястото на Арлийн Фостър към този момент бе определен Едуин Пуутс, само че той отхвърли да стане първи министър. Напрежението в партията обаче остава и нейни членове я напуснаха, недоволни от нейната линия.

Пол Гиван бе измежду главните любимци да заеме мястото на Арлийн Фостър, само че откакто Едуин Пуутс завоюва лидерската конкуренция в партията, към този момент нямаше подозрение, че той ще стане първи министър заради близостта му с Пуутс.

Гиван е на 39 години и ще бъде най-младият първи министър на Северна Ирландия. Той поема поста в мъчно време на напрежение към използването на Протокола  за Северна Ирландия и сред юнионистите и републиканците.

Името на Гиван бе забъркано в огромен политически спор през 2016 година, когато като министър на общностите взе решение да редуцира финансирането за проучване на ирландски език.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР