Показва точното местоположение на застрашените животниСензорите на Sigfox могат да

...
Показва точното местоположение на застрашените животниСензорите на Sigfox могат да
Коментари Харесай

Мини-тракер помага за опазване на носорозите

Показва точното местонахождение на застрашените животни

Сензорите на Sigfox могат да предизвестяват парковите надзиратели, когато носорозите се доближават до зона, избрана като изключително рискова, поради предходни случаи на бракониерство (снимка: Sigfox)

Френската софтуерна компания Sigfox е създала дребен и остроумен тракер, който може да бъде вграждан в роговете на носорозите, с цел да помогне на природозащитниците да следят застрашените животни и да ги опазват.

Предвид трагичното понижаване на популациите на редица скотски типове през миналия век, най-много заради бракониерството и разрастването на градовете, организациите за грижа за дивите животни напоследък се насочиха към технологиите, с цел да си оказват помощ в опазването на типовете, които са на ръба на изгубването.

Глобалният брой на носорозите е намалял до към 20 000 преди десетилетие заради безмилостното бракониерство. Сега, с помощта на напъните за запазване на природата, те са се възстановили до към 29 000 животни.

Камери, инфрачервени датчици и датчици за придвижване, електронни гривни и безпилотни летателни апарати са употребявани през годините за отбрана на застрашени типове. Но нерядко те биват лимитирани от огромните дистанции и лимитираните запаси в съответните страни.
още по тематиката
Sigfox, известна с построяването на мрежа, свързваща разнообразни обекти с интернет, е създала датчици, способни да „ кажат ” точното местонахождение на носорозите, употребявайки мрежата на компанията за дълъг интервал от време.

„ Сега ние оказваме помощ на рейнджърите и природозащитниците да следят от разстояние носорозите, като поемат по-малък риск, и да знаят за евентуални рискове, които животното може да срещне ”, сподели Марион Моро, началник на Фондация Sigfox пред Ройтерс.

Сензорите могат да предизвестяват парковите надзиратели, когато носорозите се доближават до зона, избрана като изключително рискова, поради предходни случаи на бракониерство. В композиция с други датчици за предизвестие, те могат да бъдат употребявани за изпращане на избавителни екипи на място в действително време.

„ Започнахме план в Зимбабве преди три години, като измислихме първообраз, подложен в роговете на към 30 носорози, който излъчва точното състояние на носорога три пъти дневно, в продължение на три години ”, споделя Моро.

Мрежата на Sigfox обаче употребява характерен радиосигнал, който предлага по-голяма сигурност, в сравнение с други устройства за следене. Сензорът се „ разсънва ” единствено когато би трябвало да предава данни, което го прави съвсем неосъществим за прихващане от бракониерите.

По думите на Моро, Sigfox е проектирала тракерите да бъдат дълготрайни с самостоятелен живот на батерията от към три години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР