Показателите на пушачите, преминали на системата за нагряване на тютюн,

...
Показателите на пушачите, преминали на системата за нагряване на тютюн,
Коментари Харесай

90 дни без цигарен дим – какво показват резултатите после?

Показателите на пушачите, минали на системата за нагряване на тютюн, са сходни с тези на някогашните пушачи

На първото си виртуално събитие за 2021 година за науката във Филип Морис Интернешънъл – „ Open Science “, специалисти от научно-изследователския център на ФМИ в Швейцария показаха част от научните проучвания върху бездимните артикули на компанията и техния капацитет за възстановяване на публичното здраве.

Д-р Микаел Франзън, експерт по логика на психиката и невропсихология , подчертава върху факторите, които могат да окажат въздействие върху публичното здраве и проблемите, свързани с тютюнопушенето.

Рисковете за здравето от тютюнопушенето са добре познати – никотинът, въпреки и пристрастяващ, не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето. При горенето на тютюна в една цигара се образува цигарен пушек, който съдържа над 6000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, към 100 от които са потвърдено канцерогенни. Те се натрупват с времето и водят до развиването на разнообразни болести, свързани с тютюнопушенето като белодробни, сърдечно-съдови, онкологични и други Колкото повече хора и по-продължително време са изложени на тези субстанции, толкоз по-голяма е вредата за публичното здраве, показва доктор Франзън.

Актуалните тактики за надзор на тютюнопушенето са свързани с понижаване броя на хората, които стартират да пушат, и поощряване на съществуващите пушачи да се откажат от нездравословния табиет изцяло.



Д-р Микаел Франзън, експерт по логика на психиката и невропсихология

Безспорно най-хубавият вид за понижаване на риска от болести, свързани с тютюнопушенето, е цялостният отвод от приложимост на никотинови и тютюневи артикули. Но доста пушачи не съумяват или не желаят да се откажат. Прогнозите на Световната здравна организация са през 2025 година към момента да има 1 милиард пушачи в света, което значи без смяна спрямо 2010 година Затова доктор Франзън разяснява доколко прекосяването към по-малко нездравословни други възможности без пушек може да окаже влияние за подобряването на публичното здраве.

Според него уравнението за понижаване на вредата от тютюнопушенето е просто:

Ползи за публичното здраве = Намаляване на риска в продуктите, които се оферират на пълнолетните пушачи X Преминаване на съществуващите пушачи към по-малко нездравословни други възможности.

На първо място е належащо да се разработят и оферират артикули за пълнолетните пушачи, които съставляват по-малък риск спрямо продължителното пушене – посредством унищожаване на процеса на горене да се образуват по-ниски концентрации на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции спрямо стандартните цигари, което е софтуерно предизвикателство.

Втората част на уравнението съставлява поведенческо предизвикателство – колко пълнолетни пушачи, които в противоположен случай биха траяли да пушат, ще преминат изцяло към използването на тези бездимни други възможности с понижен риск.

Д-р Андреа Константини, специалист по клинична фармакология , показа научните проучвания, извършени в действителна среда, които изследват намаляването на вредата при прекосяването към системите за нагряване на тютюн (СНТ).

С премахването на горенето се понижава образуването на нездравословните и евентуално нездравословни субстанции (ВПВВ) в аерозола от системите за нагряване спрямо цигарения пушек. Но с цел да се изследва дали пониженото формиране на ВПВВ в продукта води до понижено излагане на потребителите на тях, е извършено проучване на 15 от тези субстанции, отделяни в аерозола на системите за нагряване на тютюн. Резултатите демонстрират, че прекосяването за интервал от 90 дни към СНТ демонстрира наклонност на понижено излагане на тези 15 субстанции, сходна с отхвърли от тютюнопушене – приблизително 95% понижение.

„ Съвкупността от наличните доказателства до през днешния ден изрично демонстрира, че прекосяването към нашата система за нагряване на тютюн, въпреки и да не е без риск, е доста по-добра опция от продължаваното пушене за тези пълнолетни пушачи, които в противоположен случай биха траяли да пушат. За да се трансформира това в изгода за публичното здраве, би трябвало да увеличим оптимално броя на пушачите, които ще продължат да употребяват системата за нагряване на тютюн, вместо да се върнат назад към стандартните цигари “, уточни доктор Константини.

Стийв Руле, специалист по бизнес администрация и стопанска система , разяснява втората част от уравнението на доктор Франзън – усещането на потребителите и използването на продукта. Той акцентира, че с цел да се получи резултат върху публичното здраве като цяло, е значимо огромна част от пълнолетните пушачи, които не желаят да се откажат от използването на никотин, да преминат към по-малко нездравословни други възможности, а непушачите и малолетните лица въобще да не използват тези артикули, за които те не са предопределени.

Данните в Япония са доста позитивни – те демонстрират, че по-голямата част от потребителите на СНТ употребяват само този артикул и стопират изцяло цигарите – това са към 72% от миналите на бездимната платформа или близо 18 милиона консуматори.

Проучванията на компанията за Япония, Германия и Италия върху пълнолетни пушачи, употребявали преди никотинови артикули, демонстрират, че 98% от актуалните консуматори на СНТ са пушили цигари, преди да преминат към системата.

В резюме Руле счита, че системите с нагряване на тютюна имат капацитет да допринесат за намаляването на вредата от тютюнопушенето, като огромна част от пълнолетните пушачи, които другояче не биха отказали цигарите, преминат към тези бездимни други възможности.

Материалът се разгласява с поддръжката на Филип Морис България
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР