Показания пред съда днес по делото за трагедията в Хитрино

...
Показания пред съда днес по делото за трагедията в Хитрино
Коментари Харесай

Управителят на „Булмаркет“ разказа в съда своята версия за трагедията в Хитрино

Показания пред съда през днешния ден по делото за нещастието в Хитрино даде шефът на „ Булмаркет “ Станко Станков. Той описа пред магистратите, че повода за дерайлирането на влака е положението на стоманения път, а не скоростта. По-късно пред публицисти Станков съобщи, че направената от компанията експертиза ще бъде импортирана като доказателство по наказателното дело против двамата машинисти, управлявали влака-убиец Радослав Петков и Димитър Михнев.

Пред съда шефът на „ Булмаркет “ съобщи, че е видял дерайлиралия трен и следствията от гърмежа седмица по-късно. Преди това екип на компанията не е бил позволен до мястото на произшествието. Той описа, че композицията е била от 26 вагона, три от които с пропан бутан, три празни и останалите с полипропилен. От „ Булмаркет “ не одобряват, че скоростта, с която влакът е влезнал в Хитрино, е причина злополуката.

„ Ако скоростта беше причина, тя трябвало да бъде над 111 км/ч. Композицията съгласно отчета на звеното за следствие на злополука при Министерството на превоза се е движела мисля, че с 80 км/ч “, сподели той.

Пред съда Станков сподели още, че компанията му има интерес да научи истината за дерайлирането на влаковете, изисквало го и европейска инструкция, по тази причина компанията е направила свое следствие, а заключенията ще бъдат импортирани като доказателство в наказателното дело.

„ Причината съгласно специалистите или е незаключена стрелка № 5 или счупена стрелка № 5, тъй като цялата комбинация, съвсем 26 вагона минава без през стрелка № 1. Дори с малко по-висока скорост и на стрелка № 5, която е със същия радиус като стрелка № 1, се раздира на шестия вагон. Не е допустимо един вагон да се движи по два коловоза, т.е. шестият вагон се е движел с първата си ос на трети коловоз, с втората си ос на четвърти коловоз. Няма по какъв начин при този метод на придвижване по два разнообразни коловоза да не се стигне до дерайлиране на композицията “, съобщи той.

Станков изясни, че ще бъдат обезщетени потърпевшите, в случай че се потвърди виновността им. Той напомни, че по сметката на община Хитрино са превели 100 000 лева за нуждаещите се от лекуване. Фирмата е изхарчила 600 000 лева за премахване на следствията от злополуката в Хитрино на 10 декември 2016 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР