Покачването на инфлацията може да се окаже най-големият риск за

...
Покачването на инфлацията може да се окаже най-големият риск за
Коментари Харесай

Продължителната инфлация може да се окаже проблем за еврозоната

Покачването на инфлацията може да се окаже най-големият риск за възобновяване на еврозоната през идната година, демонстрира изследване на Financial Times. Над 40% от икономистите, до които английското издание се допитва, дефинират растежът в цените като определящ фактор за развиването на европейските стопански системи през идната година.

" Инфлацията ще изяде заплатите, намалявайки търсенето ", споделя Йеспер Рангвид, професор по финанси в Дания, добавяйки, че " ЕЦБ също ще би трябвало да отговори на инфлационните опасности посредством повишение на лихвите ". Засега обаче няма признаци за сходни планове от ЕЦБ.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард показа през ноември, че " изискванията за повишение на лихвите е малко евентуално да бъдат изпълнени през идната година ". Лагард приказва пред Европейския банков конгрес във Франкфурт, където предизвести, че ЕЦБ " не би трябвало да бърза с прибързано стягане " на паричната политика.
Реклама
Целта на ЕЦБ продължава да бъде от към 2% годишна инфлация, само че през декември централната банка увеличи прогнозите си за повишаване в цените през 2022 година ЕЦБ чака инфлацията в еврозоната през идната година да бъде към 3.2%, до момента в който прознозите на икономистите в изследването на FT показват малко по-ниско равнище - към 2.6%.

При всички случаи наподобява, че цените на потребителските артикули в еврозоната ще се повишат над задачата на ЕЦБ от 2%, само че инструментите за реакция на финансовата институция остават мощно лимитирани. В отговор на възходящите цени ЕЦБ разгласи по-рано този месец, че през март идната година ще спре закупуванията на облигации като част от пандемичната скица за покупки на активи в размер на 1.85 трлн. евро.

Остават терзания, че реакцията може да не бъде задоволителна, с цел да успокои инфлационния напън на континента. С изявленията си ЕЦБ демонстрира, че към момента не е склонна да стяга доста паричната си политика посредством повишението на лихвите по депозитите, до момента в който към момента съществува риск това да провокира стрес на финансовите пазари (особено на пазарите на държавни облигации), да забави продължаващото възобновяване от пандемията или да изпадне още веднъж в режим на ниска инфлация.

От друга страна, в случай че не реагира на високата инфлация, биха могли да се породят опасения по отношение на надеждността на ЕЦБ да извърши главната си цел - поддържане на ценова непоклатимост, и да се стигне до ускорение на инфлацията. Към сегашен миг прогнозите са лихвите в еврозоната да стартират да се покачват през 2024 година (според данни на Goldman Sachs), само че продължителното повишаване на цените може да промени проектите на ЕЦБ.
Реклама
" Ниво на инфлация малко над целевите прогнози през идващите години наподобява като вероятен различен сюжет ", предизвести през ноември ЕЦБ, като добави, че фрапантното повишение на инфлацията " ще бъде кратковременен феномен ". Засега централната банка счита, че държи всичко " под надзор " и не е нужно да подхваща спомагателни дейности.

" Виждаме инфлацията като деформиране и изкривяването в последна сметка ще изчезне ", показа Кристин Лагард пред присъстващите на конференция на Reuters Next при започване на декември. " Тя (инфлацията) ще намалее през 2022 година и виждаме да върви към нашата цел през 2022 година " заключи ръководителят на Европейската централна банка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР