Пожарите в Амазония тази година – най-силните от 2010 г.

...
Пожарите в Амазония тази година – най-силните от 2010 г.
Коментари Харесай

Пожарите в Амазония са увеличили топенето на ледниците на стотици километри разстояние

Пожарите в Амазония тази година – най-силните от 2010 година насам – привлякоха вниманието на света към този сериозен годишен проблем. Въпреки че към този момент обстановката е спокойна, откриватели от Щатския университет в Рио Де Жанейро откриха друго ненадейно следствие от огнените стихии в региона през последното десетилетие.

Ново проучване, оповестено в Scientific Reports, открива, че димът от пожарите в Амазония може да доближи Андите и да утежни топенето ледниците. Това от своя страна пък има капацитета да попречи на водоснабдяването на десетки милиони хора.

Изследователите са се фокусирали върху ледника Зонго в Боливия. Те са употребявали данни за пожарите в интервала 2000 – 2016 година и са наблюдавали придвижването на черните въглеродни частици от пожарите към ледника в Андите. Накрая учените са измерили резултата, който са оказали върху годишното му размразяване.

Вятърът носи прахуляк и сажди от пожарите на стотици километри разстояние, до момента в който в края на краищата те не се окажат пленени от снега или леда, което кара ледника да потъмнее. Това утежнява способността му да отразява слънчевата светлина – феномен, прочут като албедо. Ето за какво той се затопля и става по-податлив на разтапяне.



Язовирът Зонго. Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock

Според тазгодишното проучване, високата централизация на прахуляк и черен въглерод в ледника, са довели до 11-14 % нарастване на годишното размразяване. Дори при по-ниски концентрации са се следили нараствания на топенето с 3-6 %.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР