Пожарът в румънската нефтена рафинерия на брега на Черно море

...
Пожарът в румънската нефтена рафинерия на брега на Черно море
Коментари Харесай

След експлозията в Румъния - няма замърсяване в България

Пожарът в румънската нефтена рафинерия на брега на Черно море към този момент е сподавен. Специална компютърна симулация демонстрира, че няма заплаха от екозамърсяване на българското крайбрежие след случая.

Веднага след случая край Констанца в България всички виновни институции се задействаха, само че за момента няма нищо притеснително.

Според компютърната симулация, направена от Военноморското учебно заведение във Варна, възможен разлив не би се популяризирал по нашето крайбрежие.

Причината е, че посоката на теченията е север - североизток.
От екоинспекцията във Варна споделиха за " По света и у нас ", че съгласно първичните данни досега няма открито трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.

Поставена е и мобилна автоматизирана станция в с. Дуранкулак, до границата с Румъния. През идващите дни тя ще реализира надзор на качеството на въздуха. Очаква се окончателните резултати да станат ясни при започване на другата седмица.

Според Басейнова дирекция " Черноморски регион " няма данни за замърсяване на морските води в региона на детонацията и граничната зона с Румъния. Екоминистерството продължава да следи обстановката и ще осведоми жителите за нейното развиване.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР