“Погледнете изследването, направено от ЕС. В другите страни в Европа

...
“Погледнете изследването, направено от ЕС. В другите страни в Европа
Коментари Харесай

Установени пазарни икономики минават към непазарни методи заради войната



“Погледнете проучването, направено от Европейски Съюз. В другите страни в Европа междинната работна заплата се разграничава в пъти от българската междинна работна заплата. “ Това сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР Мика Зайкова , икономист и народен представител от 46-ото Народно заседание:

В Белгия междинната работна заплата е 3800 евро, 1900 евро е минималната. Да не приказваме за Люксембург , където минималната работна заплата е 2146 евро. Докато в България междинната работна заплата е към 1620 до 1810 лв. , а минималната от 1 април става 710 лв. и тя не е чиста, тъй като остава 508 лева след издръжките.

Какво можеш да купиш с тези пари, когато 20-те най-употребявани артикули, в случай че напълниш кошница с по кило или литър от тях, даваш 100 лв.. Със междинна работна заплата у нас можеш да напълниш 16 кошници .

Тук не виждам политика, а би трябвало да има. Трябва да има дълготрайно предугаждане , ние вървим след събитията, а не преди тях, което е пагубно за бедна страна като нашата. “

Инфлацията

“Какво седи в основата на високата инфлация и на сравнителното повишаване са енергийните първични материали? Знаем, че петролът стигна до великански размери на тържищата от 14 години насам. Цената му надвишава 139 $ на варел, а при газта нещата са още по-ужасяващи, тъй като към този момент минава 3000 $ за 1000 куб. м газ.

Макар че съветският газ се смяташе за един от най-евтините, само че Европа е доста подвластна от съветските енергийни първични материали – както от петрола, по този начин и от газта.

Приблизително 40% е междинната взаимозависимост на Европейски Съюз от газта и от петрола . И не може по този начин внезапно да се откажем от тези енергийни първични материали, тъй като не сме подготвени за диверсификация.

Никой в тази страна не приказва и за една друга енергийна суровина – обогатения уран , който влиза на касети в АЕЦ “Козлодуй “, а в тези реактори могат да влизат единствено съветски касети.

Ние сме много подвластни и това основава огромно напрежение, МВФ към този момент регистрира, че нито растежът на стопанската система в международен мащаб и в обособените страни, изключително за страните, които са небогати като България, нито инфлацията ще спрат на това равнище . Нещата са много съществени.

Корнелия Нинова се опита да успокои хората – да, в действителност, ние произвеждаме слънчоглед, олио, само че и спекулата у нас е огромна . “

Спекулата – по какъв начин да се оправим?

“Най-трагичното е, че страните, които се стремят към пазарна стопанска система и които към този момент имат открита такава, са принудени да минат към непазарни способи поради обстановката с войната.

Например във Франция, Белгия и други западноевропейски страни към този момент се приказва за таван на цените на енергоносителите .

Нещо повече – приказва се за квоти на ползване от страна на бизнеса и на популацията . Това не е пазарен принцип по никакъв метод, само че те са принудени да го създадат, тъй като нещата отиват доста надалеч. “

Мораториумът у нас

“Той няма да продължи след март. Чух какво споделиха ръководещите, че от 1 април няма да покачат цените на тока за популацията, не знам по какъв начин ще го създадат, само че по този начин или другояче цените вървят нагоре.

Защото в цената на битовия ток, контролирания ток, има един детайл, който е чисто пазарен и това е цената на мрежовия ток , който се употребява софтуерно за транспорт на ток и той се дефинира по пазарни цени.

Нещо би трябвало да се промени в тази формула, с цел да може в действителност да се задържи цената. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР