Подуването на корема или така нареченият метеоризъм е често срещано

...
Подуването на корема или така нареченият метеоризъм е често срещано
Коментари Харесай

Метеоризъм при кучетата

Подуването на корема или по този начин нареченият метеоризъм е постоянно срещано положение освен при хората, само че и при кучетата. Той може да има както физиологични аргументи, които са естествени, по този начин и да се дължи на патологични промени в организма.

Именно по тази причина, в случай че забележите че признаци като оригване, газове, неприятна миризма и други сходни се повтарят непрекъснато, тогава се постанова да се обърнете към ветеринарен доктор, който да прегледа животното. Ако лекуването не бъде стартирано незабавно, тогава това може да докара освен до съществени затруднения, само че в изключително тежки случаи може да се стигне даже до гибел.

Метеоризъм при кучетата - какво би трябвало да знаем? В идващите редове вижте повече:

Подуването на корема или по този начин нареченият метеоризъм при кучетата е образуването на непотребен газ в стомаха или червата на животно. В този случай се чува характерен тон в червата на кучето, който малко прилича бумтене. Възможно е подуването да не е единствения признак на патологията, по тази причина е от извънредно значение да следите положението и самочувствието на животното непрекъснато.

Възможно е да метеоризмът при кучето да е съпроводен от диария, незаинтересованост и загуба на тегло, като това е доста рисково, имайки поради обстоятелството, че може да се стигне до дехидратация при кучето. Като цяло самичък по себе си това е чисто физиологичен развой, като това действително значи, че в дебелото черво има газове.

Именно по тази причина е значимо да различавате физиологичното отичане от патологичното, т.е. при едното е рядко, а при другото е непрекъснато положение, което може да се съпровожда с редица други признаци.

В обикновено положение въздухът се гълтам дружно с храната, а също по този начин се образува по време на ферментационните процеси в червата под въздействието на микрофлората. Метеоризмът при кучетата е обвързван с патологично нарастване на производството на газ, като това положение може да докара до разнообразни затруднения.

Основните съставни елементи на чревните газове са без аромат: азот, О2, въглероден диоксид и метан. Сероводородът, амонякът, скатолът и редица други съединения имат обаче неприятна миризма, съставляваща не повече от 1%, само че при положение на патологични нарушавания, техният дял може да се усили доста. Факторите, които въздействат върху състава на чревните газове:

- бактериална микрофлора;

- храната;

- количеството на диетата;

- болести на тънките черва;

- увреждане на храносмилателната система;

- първоначални инфекциозни болести.

Газовете, които са създадени от храносмилането, т.е. по натурален метод, се отстраняват от тялото на животното. Под въздействие на избрани фактори обаче те стартират да се натрупват и да се издуват в червата, което предизвиква отичане на корема при кучето.

Основните аргументи за метеоризъм са:

- усвояване на въздух, когато се яде храната прекомерно бързо;

 куче с метеоризъм при ветеринар

- небалансирана диета: храната е с висока централизация на фибри, соеви артикули, развалена, неприятно качество, топла, преяждане и други;

- алергична реакция на кучето към избрани типове храни;

- дисфункция на храносмилателната система, при която храната не се обработва напълно;

- инфекциозен развой в стомашно-чревния тракт;

- дисбактериоза при кучето;

- инфекциозни болести при кучето;

- проблеми с придвижванията на червата;

- чернодробно заболяване при кучето;

- затънал метод на живот;

- паразити при кучето.

В резултат на това струпване на газовете може да се стигне даже до интоксикация, т.е. самоотравяне на организма. Можете да преминете и на дробно хранене, т.е. разделете порцията на кучето на 3-4 хранения, като по този начин е допустимо да гълтам по-малко въздух.

Ако обаче не се усъвършенства положението на животното, тогава би трябвало незабавно да го заведете на ветеринар, като също по този начин е добре да се смени диетата на кучето. В този случай лекарят ще разбере първоначално повода за самото отичане на корема, като по-късно ще се предприеме и лекуване, т.е. на положението, което е довело до метеоризма.

Имайки поради че положението, което може да е довело до отичане на корема, може да е много съществено, по тази причина се постанова навреме лекуване, т.е. с цел да се минимизира риска от затруднения или даже гибел на животното.

Наблюдавайте постоянно питомеца ви, като в случай че забележите нещо неправилно, тогава го заведете на доктор, с цел да бъде прегледано животното. Именно профилактичните прегледи са от основно значение, защото по този метод шанса за удобен излаз от лекуването се усилват доста.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР