Подценяването на условията е основната причина за инцидентите в българските

...
Подценяването на условията е основната причина за инцидентите в българските
Коментари Харесай

Шефът на ПСС посочи какви смъртни опасности дебнат самонадеяните планинари

Подценяването на изискванията е главната причина за случаите в българските планини, планирането и метеорологичните условия са извънредно значими фактори. Това сподели пред Радио „ Фокус “ Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

„ Мъглата е подло изискване за пребиваващите в планината, изясни той, като посочи, че при съществуването й хората елементарно губят ориентировка. Според него човек елементарно може да планува навлизането в мъгляв сектор, употребявайки актуалните технологии. Ако екскурзиантът попадне
на гръмотевични стихии е значимо да стои надалеч от дървета и да се освободи
от всички железни и електронни произведения “, добави Нешев.

Екипировката също би трябвало да бъде съобразена с времето, посочи той. „ Подходът към планината с почитание и с почит е един от най-сигурните гаранти за това, че няма да ни се случи злополучие. Нека да предвидим къде отиваме, с кого отиваме, дали сме задоволително готови за маршрутите. В планината би трябвало да се излиза с едно мислено. Така, както тя е хубава и прелестна, по този начин и доста бързо при смяна на времето може да се случи да изпаднем в тежка обстановка. За задачата има доста неща, които може да създадем, с цел да си спестим главоболията, едно от тях е приложението на ПСС, с което можем да дадем местоположението си на терена и то с минимално придвижване и без нуждата от интернет или
много мощен сигнал на мобилните телефони “, сподели Нешев.

„ Да не забравяме и планинската застраховка, както и храненето и положителната хидратация на организма. Не би трябвало да пропущаме и слънцезащитните кремове, шапки, изключително за дребните деца това е доста значимо. Винаги, когато се излиза в планината, би трябвало да сме готови от позиция на зареждане на батериите на мобилните телефони “, разяснява Емил Нешев.

Той сподели още, че всяка година от ден на ден хора излизат в планината и се регистрира повишение на травматизма. Следващите седмици се чака неподходящо, динамично време за планинските туристи, предизвести той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР