Подценяването на гръбначните изкривявания като проблем при децата може да

...
Подценяването на гръбначните изкривявания като проблем при децата може да
Коментари Харесай

Проф. Ростислав Костадинов: Компютърен врат е новият бич ...

Подценяването на гръбначните изкривявания като проблем при децата може да докара до съществени проблеми в идващите стадии от живота. Това твърди експертът по ортопедия и травматология проф. Ростислав Костадинов.



Според него неглижирането на значимостта на вярната стойка може да се окаже бомба със закъснител за обществото, защото изкривяванията водят до погрешно натоварване и предизвикват дискомфорт и болки на засегнатите в зрелост. В по-сериозните случаи се стига и до доста понижаване на работоспособността.

Затова той приканва за осъществяване на акция, ориентирана към ранната (още в детска възраст) диагностика и лекуване на гръбначните изкривявания. Според проф. Костадинов внимание за съществуването на проблем би трябвало да обръщат както медицинските експерти в учебните заведения, по този начин и родители и учители.

Какво съставляват гръбначните изкривявания



Гръбначните изкривявания в по-голямата си част са добити проблеми в резултат на неправилна стойка и мускулен дисбаланс. Над 70% от изкривяванията са добити и доста по-рядко се дължат на вродени аномалии. Групата обгръща разнообразни типове отклонения от верния стоеж, като най-честите проблеми са мощно обвързани с възрастта и интензивността на децата. Обикновено се демонстрират след 7-годишна възраст, само че родителите би трябвало да имат поради, че от време на време наранени са и 4-5-годишни малчугани.



Едно от най-известните проявления на гръбначните изкривявания е страничното деформиране, наречено сколиоза. То най-често се демонстрира сред 7- и 10-годишна възраст. При по-големите деца се усилва делът на кифозите. Това са изкривявания, които засягат задната половина на торса и се демонстрират под формата на гърбица.

В последните 10-12 години обаче експертите виждат една нова наклонност, която се показва в засягане единствено на шийния отдел на гръбначния дирек при подрастващите. Те отдават тези си наблюдения на продължителното взиране в другите по величина екрани в последно време. Поради тази причина кинезитерапевтите назовават казуса „ компютърен врат “.

Друга причина за появяването на гръбначни изкривявания е зачестилото затлъстяване още в детска възраст. То води до наблягане на така наречен лумбална лордоза, защото заради тежестта в коремната област се усилва физиологичната извивка в поясния отдел.

За страдание, в последно време множеството пациенти търсят лекарска помощ поради комбинирани изкривявания от вида кифо-сколиози.

Какви са първите индикации, че нещо не е наред

Колкото по-рано се забележи един проблем в стойката, толкоз по-добри са прогнозите за възобновяване. Затова родителите би трябвало да следят децата за ранни индикации. Възможност да се открият първи проблясъци на проблемите има по време на къпане, както и до момента в който детето се движи или стои в умерено положение. Не би трябвало да се пропущат признаци като замятане на едното краче или търкането на коленцата, поучава експертът. Друг сигнал за проблем е асиметрията в таза или изглаждането на талията от едната страна, както и разминаването в равнището на двете раменца. Асиметриите в мускулчетата на гърба или гърдите също могат да са демонстрация на гръбначното деформиране, споделя проф. Костадинов.

Важно е да се знае, че в случай че едно деформиране се забележи в точния момент, то може да бъде поправено с подобаваща физикална терапия или с ортезни средства до цялостното му изцеление.



По-различно е лекуването, когато случаите се касаят до болести, свързани със съединително-тъканна малоценност и мускулен дисбаланс, както и при нарушавания в мускулния тонус. Тези случаи обаче са доста по-малко на брой.

Тъй като лекуването, даже излекуването на гръбначните изкривявания зависи доста от етапа, в която те биват диагностицирани, проф. Костадинов припомня, че е належащо да се организира периодически скрининг. В предишното учениците са били преглеждани за този тип проблеми най-малко един път годишно, споделя той. За страдание обаче, тази процедура не продължава и през днешния ден.

Практиката на проф. Костадинов демонстрира, че от сходна интервенция има крещяща потребност, защото в последните години зачестяват децата, които търсят лекарска помощ, само че на възраст 15-17 години. В този интервал растежът към този момент завършва. Късното посещаване при лекаря не дава опция казусът да се позволи напълно.

Последствията от невъзможността да се помогне в точния момент при гръбначните изкривявания се показват в погрешно натоварване на мускулатурата и костната конструкция, от което произтича и засилено възприятие за отмалялост, вдървеност, болки. Част от аргументите за болковия синдром са и започващите промени в прешлените на гръбначния дирек. Освен това от неправилната стойка се получава и натоварване на междупрешленните дискове, което може да докара до протрузии и дискови хернии.

Поради заплахата от развиване на сходни проблеми, свързани с нарушавания в статиката и динамичността на опорно-двигателния уред, не би трябвало да се неглижира и плоскостъпието, безапелационен е проф. Костадинов. По този мотив той прецизира още, че изборът на обувки за подрастващите е от огромно значение. Равните обувки, които девойките в тийнейджърска възраст избират, основават условия за погрешно натоварване на сводовете и нарушение на статиката.

Друг здравословен проблем, който може да докара до проблеми в стойката, е недоброто зрение. То може да е причина за прекалено навеждане над екрана или учебниците. Затова проф. Костадинов поучава родителите да не подценяват значимостта на профилактиката с офталмолог.

Основен проблем в диагностиката се оказва съпротивата на родителите,

които постоянно отхвърлят и неглижират казуса. В някои от случаите те отминават препоръки на педагогическия и медицинския личен състав в учебните заведения, защото се засягат и дават отговор, че детето им не е „ погрешно “.

Някои родители се тормозят от визитата при експерт ортопед, защото не желаят детето да бъде снимано с рентген, с цел да не се облъчва ненужно. Затова проф. Костадинов твърди, че проучването се организира не по-често от два пъти годишно и не крие опасности за здравето на децата.

Интересен е резултатът на онлайн образованието по време на пандемията. Според проф. Костадинов от ден на ден родители са почнали да обръщат внимание на казуса, откакто децата започнаха да учат от у дома. Причината най-вероятно е, че са имали опция да следят малчуганите по-дълго, забелязвайки, че прекарват забележителна част от деня в една постоянно неправилна поза.

Добри резултати дават още лечебната физкултура и кинезитерапията. За да подействат упражненията обаче, е належащо те да се извършват 2 пъти седмично пред методист, който да следи за възможни неточности, които могат да нанесат повече вреди, в сравнение с да облекчат положението. За страдание обаче, за този вид експерти финансирането е лимитирано по Здравна каса.

Спортът като профилактика за гръбначните изкривявания

Важен миг в профилактиката на гръбначните изкривявания е здравословният спорт. По този мотив проф. Костадинов показва, че плуването е уместно за всички и неслучайно в по-развитите страни има наложителни часове по плуване в учебно заведение. Според него положително въздействие на стойката оказват всички спортове, които включват уравновесено натоварване. В тази група попадат и карането на кънки, баскетбол​ът и хандбалът.

Неправилното натоварване обаче крие рискове и по тази причина проф. Костадинов поучава родителите да се доверяват на експерти за физическата интензивност на децата. Според него в ранна възраст не са подобаващи спортове, в които има неравномерно включване на един крак.

За да избегнат появяването на проблеми в стойката на децата, проф. Костадинов поучава родителите да им обръщат внимание за носенето на раницата на двете рамена. Така даже и да е тежка, товарът се разпределя отмерено. Според рекомендацията на експертите тежестта на раницата не би трябвало да надвишава 10% от тежестта на детето.

Също по този начин в домашни условия е значимо на детето да се обезпечи подобаващ стол и да се съблюдават почивки при ученето на уроците.

Програма на Общината ще спомага за профилактиката

Като районен секретар по въпросите на опазването на здравето на СРС " Подкрепа " в Пловдив, проф. Костадинов търси подпомагане от страна на локалната община за внедряване на ограничения по отношение на този аспект на здравето на подрастващите. Директорът на Общинска дирекция " Здравеопазване " доктор Калин Калинов демонстрира схващане и дава обещание да се положат старания за обновяване на учебното опазване на здравето с стратегии в тази посока. Идеята е да се заловен първите признаци на изкривяванията, защото сега децата идват в лекарските кабинети с към този момент изразени деформации от втора и трета степен, които са необратими.

Затова в бъдещата стратегия се плануват ограничения за разширение на опциите на провежданата от Община Пловдив стратегия за ранно разкриване на изкривяванията при децата. Целта е подпомагане на експертите да оказват както родителите, по този начин и медицинските сестри в учебно заведение и учителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР