Подсъдимият критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза, заплашен от присъда до

...
Подсъдимият критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза, заплашен от присъда до
Коментари Харесай

Критик на Кремъл сравни в реч пред съда днешна Русия със СССР при Сталин


Подсъдимият критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза, застрашен от присъда до 25 години затвор по няколко обвинявания, съобщи в последната си дума пред съда в Москва, че процесът против него е политически и съпостави днешна Русия със Съветския съюз при ръководството на Йосиф Сталин.

41-годишният Кара-Мурза, татко на три деца, сподели пред съда, че се гордее с това, което е направил и няма да изрази страдание за това. Освен това той отхвърли да изиска от съда оправдателна присъда. Прокуратурата пък настоя за 25-годишна присъда.

Първоначално някогашният публицист с английско и съветско поданство, който от години подлага на критика политиката на съветския президент Владимир Путин, в началото беше упрекнат в непокорство на полицията, а по-късно и в дискредитиране на съветската войска.

Накрая той беше притеглен към наказателна отговорност за държавна измяна поради негови сериозни речи против Кремъл, произнесени в чужбина. Кара-Мурза е един от подсъдимите по новите наказателни членове, въведени в Русия след началото на нашествието в Украйна за да се лимитират рецензиите против войната.

В последната си дума пред съда в понеделник той сподели, че актуалната политическа обстановка в родината му не наподобява толкоз на 70-те години на предишния век, когато страната преследва руските дисиденти, а по-скоро на 30-те години, когато режимът на Сталин организира серия от показни процеси и чистки против своите съперници.

“От нарушителите се чака да се разкаят за осъщественото. Аз, въпреки това, съм в пандиза поради политическите си възгледи. Зная също, че ще пристигна ден, когато тъмнината над нашата страна ще се разсее ”, сподели Кара-Мурза, представен от Българска телеграфна агенция.

Междувременно десетки съветски публицисти и правозащитници, доста от които се намират в чужбина, приканиха съветските управляващи да освободят Кара-Мурза и показаха, че обвиняванията против него се безпочвени и политически стимулирани.

В отворено писмо те упорстват Кремъл да преследва “убийци и нарушители, а не почтени и виновни жители, които се осмеляват да мислят и да приказват истината ”. “Спрете новото плъзгане на Русия към сталинизъм и тоталитарна система ”, приканва още писмото.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР