Подрязване на орхидеята, поливане и подхранване Орхидеята е растение, което

...
Подрязване на орхидеята, поливане и подхранване Орхидеята е растение, което
Коментари Харесай

Подрязване на орхидеята и грижа за корените на растението

Подрязване на орхидеята, поливане и поддържане

Орхидеята е растение, което пораства в тропическите ширини и по тази причина се нуждае от специфични грижи.

Наличието на въздушни корени за орхидея е обикновено. В естествените си местообитания може да живее без почва и получава хранителни субстанции от въздуха и кората на дърветата.

Първата функционалност на корените на орхидеята е да дават на растението нужните за пълноценния напредък субстанции. Втората е закрепяне в субстрата или върху дърво.

Корените на орхидеята са зелени. Дори тези, които са в субстрата, са със зеленикав цвят. Те са цялостни с хлорофил и се нуждаят от слънчева светлина, с цел да го задействат. Затова се предлага да засадите орхидеята в транспарантна огромна саксия.

Въздушни корени
Потъмнелите корени с кафяв, пепеляв, сив цвят свидетелстват за заболяване на растението. Ако растението има такива корени частично, по-добре е да ги подрежете, с цел да не се популяризира заболяването.

В противоположен случай растението ще изсъхне, защото образуването на нова коренова система ще бъде предотвратено.

Категорично е неразрешено отрязването на въздушните корени на орхидея, която цъфти. Растението може да спре да цъфти.

Има моменти, когато корените порастват прекомерно, тогава това не е добър знак. Има няколко аргументи за това.

 Woman transplanting orchid plant on table, closeup

Причини за разваляне на корените
Изсушаване. Когато орхидеята се полива прекомерно рядко, тя употребява въздушните корени за самозапазване. Те имат способността да получават вода от въздуха – мухъл. Капризните орхидеи не обичат както суха среда, по този начин и остатъка от влага. При естествени условия те контролират какъв брой влага да поемат от тропическия въздух. Но в нашия район те порастват в саксии в субстрат. Ако корените се залеят с вода, те стартират да плесняват. С непотребната влага в саксията, при липса на светлина и ниска температура на въздуха, корените израстват на открито.

Втвърдяване. Ако орхидеята има доста въздушни корени и в това време имат гъста дървесна конструкция, това значи, че вътрешните корени от дълго време са се втвърдили, растението е остаряло.

Как да подрежете развалените сектори?
Подгответе принадлежности: изострен нож или градинска ножица. Използвайте алкохол за попречване на инфекцията.

Внимателно извадете растението от саксията. Изтръскайте го от субстрата. Огледайте цялата коренова система. Изрежете развалените или остарели елементи. Необходимо е да отрежете въздушните корени от орхидеята и от вътрешната страна. Отрежете сантиметър от хубавичко част на корена.

Вижте още: Питка със спанак – подготвя се от самичък 4 съставки

Обработете местата с разтвор на калиев перманганат, фунгицид или деен въглен. Ако желаете, можете също да накиснете корените във витаминен разтвор за 15 минути, с цел да ги подхраните. За задачата смесете 1 ампула витамин В, В1 и В12.

След подрязването засадете орхидеята в нов субстрат.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР