Подреждането на масата започва с поставянето на подходяща покривка, независимо

...
Подреждането на масата започва с поставянето на подходяща покривка, независимо
Коментари Харесай

Как се подреждат приборите на масата

Подреждането на масата стартира с слагането на подобаваща завивка, без значение от формата и вида на масата. Тя би трябвало да е бяла и добре изгладена. Средният борд би трябвало да минава през средата на масата, а междинната кръстовка на ръбовете – в центъра на масата.

Добре е да изберете завивка, която да е подобаващ размер и да виси към педя от всички страни. Ако желаете да разчупите протокола, има два разновидността. Или заменете бялата завивка с цветна, само че подобаваща и в тоналността и цветовете на приборите или салфетките.

Също по този начин е възможно за избран празник да се сложи завивка с детайли отговарящи на случая – Коледа, Великден, детски рожден ден и други Другият вид е върху бялата завивка да поставите друга, по-малка и от мека тъкан, която да стои като акцент.

Приборите, чиниите и чашите, които ще поставяте на масата би трябвало да са единни, както и добре изчистени.

Когато преминем към подредбата на приборите на масата, ние се връщаме години обратно, когато разпоредбите са се открили. Започваме с чиниите. Подложните такива се слагат централно пред всеки стол, на разстояние 2 см. от ръба на масата. Ако поставяте паница за самун, тя стои вляво над вилиците или над приборите за подправки.

 Прибори

Самите принадлежности за хранене се слагат от двете страни на чинията, с която започнахме. Отдясно се лъжиците и ножовете, а отляво – вилиците. Тяхната класификация е извън във вътрешността, съгласно реда на тяхното прилагане. Най-външни да вземем за пример са тези, които ще се употребяват първи.

Приборите се слагат на 2 см. от ръба на масата, перпендикулярно. Трябва да са на паралелно една на друга, на 1 см. от останалите и от ръба на чинията. Вилиците и лъжиците се слагат с изпъкналата част надолу, а ножовете с острието към чинията.

Ако преди супата има студено предястие, то лъжицата се поставя сред двата ножа. Ножът за масло пък се слага с лице към центъра на чинията за самун.

Десертните принадлежности, които ще се употребяват последни, се подреждат паралелно на масата, над чиниите. Виличката е по-близо до чинията, с дръжката наляво, а над нея е лъжичката или ножчето, с дръжката надясно. Тук значим миг е, че в случай че имате два прибора за един и същи десерт - ножче и виличка, по покрай чинията се слага този, предопределен за дясната ръка.

Индивидуалните принадлежности за подправки се слагат над вилицата за главното ядене или над десертните принадлежности. При изисканата класификация не е подходящо да се слагат оливерници.

Чашите за вино и алкохолни питиета се слагат при върха на ножа за съответното ядене. Тези за вода се слагат отляво и малко над чашата за алено вино. Чаши за кафе с чинийка може да бъдат поставяни на масата, отдясно на ножа и лъжицата. Всички спомагателни се подреждат над тази за вода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР