Подписка започнаха жителите на град Баня преди няколко дни. Причината

...
Подписка започнаха жителите на град Баня преди няколко дни. Причината
Коментари Харесай

Град Баня настоя пред ФАКТИ: Искаме нова ВиК мрежа

Подписка започнаха жителите на град Баня преди няколко дни. Причината - остаряла ВиК система в града. Искането на баненци пък е за незабавно създаване на нова ВиК мрежа в града.

„ През последните години, един от главните проблеми на нашия град е остарялата ВиК мрежа. Изграждането ѝ е почнало през далечната 1962 година и все още е в пагубно положение. Водоснабдителната мрежа е от етернитови тръби, а материалът, от който са направени, в днешно време е считан за канцерогенен. През 2020 година повредите, които са зародили са десетки “, написа уредникът на петицията Мартин Стоянов.

От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да приказваме повече за казуса.

„ Има непрекъснати проблеми – тръбите се пукат, стават повреди. Говорим за ежеседмични повреди през последните две години. Понеже мрежата е била построено съгласно тогавашните правила и няма спирателни кранове през несъмнено разстояние, когато в този момент се спука тръба, доста огромна част от град Баня остава без вода. Те би трябвало да спрат цялата вода, с цел да отстранят повредата “, описа Стоянов.

Самото премахване на повредите пък се случва по този начин: „ Когато се установи повредата, се звъни, оттова се обаждат в Карлово, което е на 11 километра от Баня, от Карлово би трябвало да тръгне екскаватор, който се молим да е свободен в този миг. Докато тръгне този екскаватор, до момента в който стигне до Баня, до момента в който се в профил повредата и се пусне водата, минава по през целия ден “.

Чакането на техниката да дойде и да в профил дадена повреда обаче е единствено част от казуса съгласно жителят на град Баня. „ Баня от 10 години има квалифициран план за цялостна замяна на водоснабдителната мрежа и създаване на пречиствателна станция. Този план от 10 години на изчакване, тъй като нямало финансиране. Той е на стойност към 25 милиона лв.. Нашият кмет, който доста харесваме, през последните 4-5 години се мъчи да направи каквото може. Когато обаче нямаш гласуван личен бюджет, а зависиш от Община Карлово за средства, ти си с вързани ръце “, изясни Стоянов.

Баня, споделя Мартин Стоянов, не е инцидентно място. „ Баня в миналото се е наричал Карловски минерални бани. Градът е със статут на курорт от национално значение от 1961 година. Още през 30-те години по царско време има построена социална баня, санаториум. След това са издигнати няколко почивни станции. В момента има настоящи три хотела, санаториум, почивна станция и социална баня. Отделно има доста къщи за посетители. Навремето са работили 4 стола за публично хранене, къде са се хранели по 2000 индивида. Говорим за проведен туризъм в Баня, който в последните 30 години е нула “, описа той.

Той си изяснява тази рецесия в туризма на Баня с неналичието на съществени вложения през последните 30 години. „ В началото на 90-те преминахме към Община Карлово. Дотогава бяхме независима община. Имахме личен бюджет. След като преминахме към Община Карлово, всичко потегли към крах в Баня. През 30-те години Царят прави в Баня публичен парк от 30 дка. Говорим за парк с алеи, пейки, осветяване, градини. Този парк сега е обраснал, по алеите съвсем не може да се върви, всичко е в цялостен крах “, добавя той.

„ Кметът прави старания, само че съществените ифраструктурни проблеми, които Баня има, няма по какъв начин да ги реши той самичък “, безапелационен беше Мартин Стоянов и настоя за повсеместен ремонт на ВиК мрежата.

„ Положението към този момент е нетърпимо. Ние не може да се задоволим с това да ни вършат по една улица на година. Това ще продължи 40-50 години “, сподели той.

„ Баненци към този момент са доста изнервени от цялото това състояние. Разбирате, че няма по какъв начин да пристигна някой вложител в Баня – а подобен вложител ние жадуваме, в случай, че няма естествена инфраструктура и Баня е разкопана. Ежеседмично се копаят улици, с цел да се оправят повреди. След това тези сектори стоят неасфалтирани. Чака се да се съберат 2-3 повреди и тогава да пристигна техника, която да асфалтира “, описа Стоянов.

„ Това е неприемливо. Баненци помнят какво беше Баня. Те не желаят нищо друго също така, което беше – да имаме естествена инфраструктура, а не улици, разрушени от непрекъснатите повреди, да имаме вода с обикновено качество. Тази вода, която сега тече, поради честите повреди непрекъснато би трябвало да бъде хлорирана. Пълниш чаша с вода, оставяш и след три часа тя продължава да мирише на хлор, на химия “, заключи Мартин Стоянов.

Последва диалог сред ФАКТИ и кметът на град Баня Стамен Гешев.

„ Вчера имаше среща с господин Николов (бел.: Спартак Николов, шеф на " ВиК " ЕООД – Пловдив) и с народния представител Данка Зидарова-Люртова. Уговорихме промяната на водопровода, само че на това, което сме планували за тази година. То не е обвързвано с подписката, то беше планувано. Единствената смяна е, че бяхме планували улица „ Средец “ за замяна, само че тя отпадна и ще сменим водопровода на улица „ Александър Стамболийски “, защото там има голям брой повреди през миналата година. Това обаче е по плануване, което е направено от миналата година “, изясни кметът на Баня.

Той разясни, че промяната на водопровода върви дружно с асфалтиране. „ Най-големият проблем там е със промяната на настилката. Тръбата ще я изкопаем, ще я сменим – това не е толкоз скъпо, колкото настилката по-късно “, сподели той.

„ За нашите повреди дава отговор Вик - Карлово. Районът е значителен като повърхност. Говорихме дали може да се даде още техника на ВиК – Карлово. Това към този момент ще го уточнят шефът на ВиК – Пловдив и шефът на ВиК – Карлово, с цел да може по-бързо да се отстраняват повредите. Община Карлово обаче е доста огромна като повърхност. Ако има повреди в последна точка Клисура, а тракторът би трябвало да пристигна до Баня, става много време “, изясни Гешев.

„ Залагаме на улици, които имат доста повреди. Това е, което можем да създадем за момента “, сподели той.

На въпроса от кое място ще пристигна бюджетът за тези поправки, той отговори: „ От улиците, които сме заложили тази година, „ Александър Стамболийски “ ще е с бюджетни пари от Община Карлово, а улица „ Карловска “, която е основната улица на входа от Пловдив, по която вървят два водопровода – захранващият и другият, който е към къщите, там ремонтът е с пари от Министерски съвет, от страната. Там настилката е паваж, ще бъде сменена с асфалтова настилка, защото към този момент е доста компрометирана, пък и доста мъчно се намират хора, които да редят паважна настилка. Същото е и с „ Александър Стамболийски “ – настилката е паваж, ще бъде махната и положена асфалтова “.

А по отношение на това дали има някакви шансове за цялостна замяна на водоснабдителната мрежа на Баня, кметът на града сподели: „ За повсеместен ремонт, по думите на господин Николов, общината би трябвало да създаде план. Има план, който е основан преди 10 години, само че той е за повсеместен ВиК цикъл. Цялостен ВиК цикъл е замяна освен на водопровода, само че на канализацията и създаване на пречиствателна станция. Доколкото зная има план единствено за пречиствателната станция, само че за улиците – не “.

Свързахме се и шефа на ВиК – Пловдив инж. Спартак Николов, който съобщи, че е редно да приемем информацията, предоставена от кмета на град Баня на крайна, защото “де факто това е информацията от вчерашната среща” сред Николов, Гешев и народния представител от Пловдив област Данка Зидарова-Люртова. „ Експлоатираната от нас мрежа е обществена общинска благосъстоятелност и нашата капиталова активност е директно съгласувана от общинската администрация. Рамката на капиталовата ни активност е заложена в контракта с Асоциацията по ВиК и надлежно утвърдена и от Комисията за енергийно и водно контролиране “, сподели инж. Николов.

По-рано през днешния ден изпратихме въпроси към Община Карлово, с цел да разберем има ли в последна сметка подготвен план на ремонт на водоснабдяването в град Баня, планува ли се подобен повсеместен ремонт и по кое време. Същите въпроси изпратихме и към Министерството на районното развиване. Вземайки поради късото време за реакция от тяхна страна, към този миг към момента не сме получили отговори, само че ги чакаме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР