Подопечната на бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ обяви, че

...
Подопечната на бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ обяви, че
Коментари Харесай

Прокуратурата ще си трае ли? Шефът на РДНСК- Бургас отнесе яка глоба от КПКОНПИ

Подопечната на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ разгласи, че е глобила са 10 000 лева шефът на РДНСК – Бургас Милен Ненчев. Проверка на активността му тече и от прокуратурата, научи Фрог. Освен за спор на ползи Ненчев е привлякъл вниманието на проверяващите с подозрителни обвързаности на свързани с него компании и служебното му състояние.
Глобата на КПКОНПИ

Вчера от кпконпи оповестиха следното:

" Конфликт на ползи е открит и във връзка с инж. Милен Ненчев – шеф на РДНСК - Бургас. Установено е, че до 04 август 2017 година той е бил шеф и едноличен притежател на „ Консултант 7 БГ “ ЕООД, с предмет на активност консултантски услуги, инвеститорски надзор и строителен контрол, след което трансферирал капитала на сдружението на брачната половинка си. Тя е била едноличен притежател до 21 февруари 2020 година На 27 март 2018 година е подписан контракт за строителен контрол сред „ Консултант 7 БГ “ ЕООД и вложител, за реализиране на строителен контрол на „ Смесена постройка с паркинг “ в гр. Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, с шеф инж. Ненчев, са постъпвали тъжби за нарушавания на Закон за устройство на територията. Проверките, осъществявани от негови подчинени чиновници, не са установявали каквито и да е нарушавания при построяването на постройката, чийто строителен контрол е реализиран от сдружението, благосъстоятелност на брачната половинка на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жалбите. С решението на КПКОНПИ е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева "

Глобата евентуално е единствено началото

Бетонирането на Черноморието, свадите с „ подпорната стена “ в Алепу, сараите на Ахмед Доган в парк „ Росенец “. Все тематики без да е ясно кой носи отговорност за това. Във всеки един случай става въпрос за строителство, а за това какво и по какъв начин се строи у нас отговорност носи Регионалното министерство, неговата Дирекцията за народен строителен надзор и районните й звена.

Скандалите по Южното Черноморие непроменяемо минават през инж. Милен Ненчев, шеф РДНСК-Бургас. Проверка на Фрог в обществените регистри с социална информация сподели забавни връзки, зависимости и дейности, за които е необичайно за какво до в този момент прокуратурата, КПКОНПИ и други контролни органи в страната ни не са реагирали.

Началниците на РДНСК управляват напълно строителството в района, в това число и надзорните компании. Освен това реализират инспекции и постановат санкции при установени нарушавания. Ненчев, посредством свързани с него сдружения реализира контрол на строителството на апетитни обекти. В сектора от много време настойчиво се твърди, че той употребява служебното си състояние, с цел да принуждава възложителите и вложителите да се отхвърлят от определен от тях строителен контрол и да подписват контракти с посочените от него компании. Като шеф на строителния надзор в района Ненчев управлява и противозаконното строителство за по-високите категории, а също по този начин и издаваните разрешителни от общините.

Държавният строителен надзор си има частен строителен надзор

Преди да оглави РДНСК – Бургас през 2017 година Милен Ненчев е притежател и шеф на редица сдружения, които имат за съществена активност практикуване на строителен надзор. Това е наложително условие към всеки един вложител, обектът му да има самостоятелен надзор. Търговският указател демонстрира, че Ненчев е бил едноличен притежател на „ Енергийна успеваемост “ ЕООД, „ Консулт 7 БГ “ ЕООД, „ Черно море БГ “ ЕООД, „ Проект 7 “. Лиценз за надзорна активност има единствено „ Консултант 7 БГ “, а другите сдружения се занимават с правене друга изисквана документи още веднъж обвързвана със строителни действия.

Тези сдружения той трансферира непосредствено на брачната половинка си Дора Ненчева, откакто се открива на държавния пост. Няма по какъв начин да не бъде видяно, че адресът на който са регистрирани компаниите е еднакъв.

Според информация от наши източници в районната дирекция, откакто стартират инспекции от КПКОНПИ и Прокуратурата Милен/Дора Ненчеви стартират да трансферират последователно обекти, за които имат ангажимент за строителния надзор на други две сдружения, с цел да не се разкрие обязаност и спор на ползи. Едното от тях е „ „Картотека и архив" (служба в ПГУ) Консулт “, където Ненчев е бил шеф в миналото, а другото „ Тара Сухопътни войски “ ЕООД, което пък е благосъстоятелност на Николай Пирев, негов добър другар и някогашен чиновник в РДНСК-Бургас. От регистъра се вижда, че на 21.02.2020 година Дора Ненчева трансферира „ Консулт 7 БГ “ ЕООД на Иван Тишев, който е един от най-старите чиновници на компанията.

Декларациите на Ненчев пред КПКОНПИ може да видите ТУК и ТУК

Ето и извадки от комерсиалния регстър: .

Златната кокошка

Според осведомени с историята и професионалното израстване на Ненчев офиси на свързани с него сдружения се обитават в постройка наоколо до хотел „ Космос “, която при градежа през 2012 година употребява услугите на „ „Картотека и архив" (служба в ПГУ) Консулт БГ “ за контрол. Тогава Милен Ненчев е шеф на компанията.

Разрешителното за прилагане на постройката е от 2016 година, издадено е от РДНСК – Бургас. Възложител е „ КУШ Груп “ ООД. Надзор към този момент е „ Консул 7 БГ “, където Ненчев е към този момент едноличен притежател, а не просто шеф. Другият възложител е „ Енергийна успеваемост БГ “, още веднъж благосъстоятелност на Ненчев.

Той е контрол на над 90% от обектите на „ КУШ Груп “, като за всеки обособен обект получава благосъстоятелност – апартамент, офис или различен парцел, в интерес на някоя от компаниите му, настояват източниците ни. По думите им Ненчев и притежателите на КУШ са доста положителни фамилни другари, а откакто той става шеф на строителния надзор в Бургас персонално участва на всички инспекции, които са правени след сигнали за нередности по обектите.

През 2015 година в морския град избухва скандал с блок 3а в квартал Изгрев. Проблемите стигат до следствие на прокуратурата и икономическа полиция. Възложител на постройката е „ КУШ “, а надзора още веднъж е в ръцете на Ненчев.

Името КУШ в района е известно с огромна строителна активност и крупни вложения. Твърди се че, че точно това сдружение е притежател на съдения имот до „ подпорната стена “ в Алепу.

Връзка сред компаниите, които споменахме нагоре се вижда ясно върху редица документи. На разрешителните за градеж, с които Фрог разполага се вижда, че има печати на две компании за строителен надзор, което е неприемливо откакто за контрол е оповестена единствено една компания. Разполагаме с няколко образеца за такива случаи:

Кой прави работата

Единият е обвързван със строителството на постройка със фамилно предопределение в кв. Изгрев. В документите на „ Бургас Хляб МК “ се вижда, че върху разрешителното за градеж е написано,че отчетът на надзорната компания се прави то „ Тара Сухопътни войски “, а оценката на сходството на капиталовите планове (ОСИП) за енергийна успеваемост е от „ Проект 7 БГ “.

.
Проектите са подпечатани обаче от две надзорни сдружения – с изключение на „ Тара Сухопътни войски “ печати има и на „ Консултан 7 БГ “. Експерти от държавния строителен надзор са безапелационни, че няма по какъв начин две надзорни компании да подпечатват еднакъв план, в случай че двете компании не работят дружно, а надзорът, разгласен в разрешителното за градеж е поверен единствено на „ Тара Сухопътни войски “.

В обяснителната бележка, която е част от документите, се вижда, че лице за контакт е арх. Харалмпи Миринчев, който е чиновник на надзорна компания обвързвана с Ненчев и някогашен чиновник на РДНСК- Бургас, настояват източниците ни. След като лицето за контакт не е чиновник в оповестения надзирател, може да се извади извода, че „ Тара Сухопътни войски “ единствено по документи е ангажирана с плана. Реално надзорът се извършва от „ Консултант 7 БГ “, а сдружението, както стана ясно е обвързвано с Милен Ненчев. Дали това е единственият подобен случай би могло да се каже единствено при обстойна инспекция и от проверяващи органи. Интересно в тази ситуация е, че документите е подпечатан с „ Вярно с оригинала “ от Община Бургас, а както е известно длъжностно лице, което слага този щемпел и подписа си също носи наказателна отговорност.

.

Ние сме на всички места

Вторият подобен случай е обвързван още веднъж с многофамилна жилищна постройка в кв. Меден Рудник. Според строителното позволение надзорът е поверен на „ Консултант 7 БГ “. В документите обаче, още веднъж има и печати на „ Тара Сухопътни войски “, която не е контрол. Проектите, които са подпечатани от двете компании са за преправяне на плана по време на строителството. Един от възложител на този обект е обвързваното с Ненчев „ Черно море БГ “ посредством брачната половинка му. Интересното в това сдружение е, че Ненчев го купува то своя братовчед Пламен …., който придобива популярност в медиите около стрелбата против Митьо Очите като участник в престрелката. В Бургас настойчиво се приказва, че този Пламен употребява персонална охранява от някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, а в някои случаи даже и от сегашни такива в почивното им време.

И тук още веднъж се среща името на арх. Харалампи Миринчев, който в тази ситуация е архитект. Като чиновник в сдружение, обвързвано с Милен Ненчев арх. Миринчев постоянно посещава РДНСК-Бургас, където входира документи на „ Консултант 7 БГ “, настояват източниците ни.

В този случай се оказва, че Ненчев е възложител, реализира надзора, довереният му чиновник е архитект, а наложителната 14 дневна инспекция се реализира от РДНСК, където той е шеф.

Все едно, че ни няма

Дружеството за строителен контрол „ Консултант 7 БГ “ и „ Проект 7 БГ “, което е за енергийната успеваемост са ангажирани да обезпечат оценката за сходството с капиталовите планове при вътрешно преустрояване и реорганизация на хотел „ България “. Това се вижда в разрешителното за градеж, само че в информацията на наложителната съгласно Закона за устройството на територията (ЗУТ) осведомителна табела на строителния обект липсват данни, кой реализира надзора. Това предстои на глоба от страна на РДНСК – Бургас. Глобата би трябвало да я отнесе строителя или възложителя, само че съгласно източниците ни това не е направено.

Изненада ли е абсурдът на „ Алепу

Най-пресният образец е хотелът-подпорна стена на плажа „ Алепу “. Достатъчно доста се изписа по тази тематика, даже министър председателят Бойко Борисов сподели, че персонално ще търси отговорност от шефа на ДНСК Иван Несторов. Не че това се случи. Но по какъв начин по този начин подпорната стена е получила позволение за въвеждане в употреба, а по-късно - след публичния напън, скандал, въвличане на името на брачна половинка на външния ни министър даже, прокуратурата изиска инспекция. И внезапно се оказа, че то в действителност имало доста съществени нарушавания. Кой носи отговорност за това? Кой издава разрешителните? Как ги издава?

.

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР