Подобряване на разбирането на експертите за предизвикателствата и потребностите на

...
Подобряване на разбирането на експертите за предизвикателствата и потребностите на
Коментари Харесай

ДАЗД и УНИЦЕФ обсъдиха предизвикателствата пред съвременните родители

Подобряване на разбирането на специалистите за провокациите и потребностите на актуалните фамилии по отношение на грижите за децатa.

Tова беше главният акцент на втората среща, отдадена на поддръжката на родителството. Форумът се провежда от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), УНИЦЕФ България и Асоциация „ Родители “.

На него бяха обрисувани главните потребности на майките и бащите на дребни деца и юноши през погледа на откриватели, експерти и родители.

Председателят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова, представителят на УНИЦЕФ за България - доктор Джейн Миута и Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители, откриха срещата.

Те подчертаха, че родителите са най-значимите възрастни в живота на всяко дете, които със своите грижи, отношение и обич оказват голямо въздействие върху детето и неговото благоденствие. Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето също регистрира първостепенната роля и отговорност на фамилията и нуждата за оказване на подобаваща поддръжка при развъждането на децата.

„ Подкрепата има доста измерения, измежду които даването на потребна информация и образуването на познания и умения по пътя на родителството. Вярвам, че споделените практики през днешния ден ще ни оказват помощ да заложим подобаващи ограничения в подготвяната Национална тактика за детето, посредством които да дадем положителния образец по какъв начин страната поддържа родителите ”, съобщи в приветствието си ръководителят на ДАЗД.

Представителят на УНИЦЕФ в България уточни, че " родителите освен удовлетворяват базисните потребности на децата, те са виновни и за закрилата, прочувствената поддръжка и комфорта им ".

" Знаем, че децата се развиват най-добре в стимулираща среда и всички ние сме виновни да подкрепим родителите в обезпечаването на такава среда за децата “, съобщи той.

Яна Алексиева от Асоциация " Родители " е безапелационна, че родителите са ключ към благосъстоянието на децата - по тази причина те би трябвало да получават поддръжка, с цел да балансират сполучливо сред професионалните си отговорности и грижата за децата си

По време на срещата бяха дефинирани и насоки за деяние в кратковременен и дълготраен проект, които да бъдат заложени в новата Национална тактика за детето и Национална тактика за ранно детско развиване. Те са ориентирани към обезпечаването на устойчиви благоприятни условия за поддръжка на родителите на деца от 0 до 18 година и към развиването на универсални услуги. Предложени бяха ограничения, ориентирани към решение на характерни проблеми на разнообразни групи родители и към повишение търсенето на форми за поддръжка от страна на самите родители.

Във форума участваха специалисти, ангажирани с политиките за децата от Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Държавната организация за протекция на детето, Агенцията за обществено подкрепяне, Националното съдружие на общините в Република България, неправителствени и наставнически организации, учители, обществени служащи и други експерти, работещи директно с родители и деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР