Подобно на лъскав Мерцедес (Mercedes), притиснат между два товарни камиона,

...
Подобно на лъскав Мерцедес (Mercedes), притиснат между два товарни камиона,
Коментари Харесай

Европа също понася удари заради търговската война

Подобно на бляскав " Мерцедес " (Mercedes), притиснат сред два товарни камиона, европейската стопанска система без подозрение понася ударите на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, осведоми " Асошиейтед прес ".

Равносметката за нанесените вреди от комерсиалния конфликт сред Вашингтон и Пекин тази седмица може да се окаже мъчително висока, в случай че данните за растежа в сряда покажат, че моторът на европейската стопанска система Германия регистрира застой или стесняване. Освен това съгласно икономистите има признаци, че годините на увеличение на работните места след връхната точка на Голямата криза и рецесията с дълга на еврозоната може би са към своя край.

Ако комерсиалните войни ескалират с по-високи мита върху европейските коли, то картината може да наподобява даже още по-зле. В основата на въпроса е Германия, най-голямата стопанска система в Европа и основен сътрудник както на Съединени американски щати, по този начин и на Китай.

Почти половината от немската стопанска система - 47 %, съгласно оценката на Световната банка - се основава на търговията, защото немските компании имат водеща роля на международните пазари за първокласни коли и сложни промишлени машини. Веригите за доставки от Германия се разгръщат също по този начин до прилежащите страни и постоянно приходите на Берлин се влагат в фабрики тук-там като Словакия, Унгария и Полша. Когато търговията процъфтява, това е добре за Германия и Европа, само че значи също и че Берлин е доста по-уязвим към забавянето в международната търговия на артикули и услуги, в сравнение с по-малко отворените стопански системи като Португалия и Франция.

А точно това се случва.

Германия " бълва " доста неприятни стопански данни от седмици: годишен спад от 8 % на износа през юни, намаляване от 1.5 % на промишленото произвеждане през юни по отношение на предходния месец - три пъти по-голямо от предстоящото. Проучвания измежду изпълнителните шефове на компании демонстрират, че промишленият бранш е в криза, а потребителското търсене и услугите подкрепят стопанската система.

Има няколко дребни изгоди за Европа. Докато Съединени американски щати и Китай издигат бариери между тях, то Вашингтон резервира в огромна степен предходните мита за европейските артикули, като се изключи наложените мита върху стоманата и алуминия. Китай понижи от своя страна митата върху износа от 19-те европейски страни, които употребяват еврото. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР