Поднесете с чаша ароматно кафе и се насладете на всяка

...
Поднесете с чаша ароматно кафе и се насладете на всяка
Коментари Харесай

Много вкусен сиропиран сладкиш

Поднесете с чаша ароматно кафе и се насладете на всяка хапка от този апетитен сиропиран сладкиш

Необходими Продукти

за сладкиша


● захар - 120 г
● брашно - 120 г
● яйца - 4 бр.

за сиропа


● вода - 1 и 1/2 ч.ч.
● масло - 60 г
● какао - 4 с.л.
● захар - 1/2 ч.ч.

Начин на подготвяне

Първо, разделяме белтъците и жълтъците на яйцата. Слагаме жълтъците в по-малка купичка, а белтъците в по-голяма купичка.

След това прибавяме 60 грама захар в купичката с жълтъците и започваме да разрушаваме с миксер. След към две минути сместа ще замязя на бял крем.

После разрушаваме белтъците с останалата захар, до момента в който станат на бухнал сняг. (за начинаещите готвачи мога да им дам съвет, в случай че не са сигурни в това дали задоволително са разрушили белтъците, когато извърнат купата с лицето надолу, сместа не би трябвало да пада, би трябвало да е доста гъста). Може да се направи на ръка също, само че ще отнеме много повече време.

Смесваме белия крем при белтъците и постепенно разбъркваме, до момента в който стане хомогенна примес. Пресяваме брашното и го слагаме. Разбъркваме добре, до момента в който няма никакви топченца от брашно.

Слагаме хартия за печене в подобаваща тавичка, не би трябвало да е доста огромна, и изсипваме сместа си вътре и изравняваме добре с дървена шпатула.

Пече се кексът в авансово загрята фурна на 180 градуса до подготвеност. Може да се разбере дали е готово, когато забучим съчка за зъби и в случай че излезе суха, значи е готово и от вътрешната страна, в случай че не - сладкишът би трябвало да се изпече още мъничко.

Докато се пече кексът, разтопяваме на котлона маслото и по-късно прибавяме бавничко водата. Когато заври добре, прибавяме захарта и бъркаме, до момента в който се разтопи и стане на сироп. След това понижаваме котлона и прибавяме какаото. Бъркаме, до момента в който стане доста гладка примес без никакви топченца.

След като е подготвен сладкишът, го вадим от фурната и го изчакваме да поизстине малко. Когато е съвсем леден към този момент, заливаме с направения от нас сироп и чакаме да поеме здравата.

Аз персонално го оставям за всеки случай да престои една нощ.

Да ви е сладко с този сиропиран пъстър сладкиш!:)

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР