Подкрепата за президента Румен Радев намалява. Това показва проучване на

...
Подкрепата за президента Румен Радев намалява. Това показва проучване на
Коментари Харесай

Подкрепата за Радев намалява. Правителството на Денков започва с 32% одобрение, показва проучване

Подкрепата за президента Румен Радев понижава. Това демонстрира изследване на организация „ Тренд “, в сряда.

Според проучването държавното управление с министър председател Николай Денков стартира мандата си с поддръжка от към една трета от интервюираните. От обединенията, които поддържат кабинета, ГЕРБ отбелязва по-малък спад в поддръжката си, а „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) – по-голям.

Положителните оценки за президента Румен Радев са спаднали със 7% от март, когато организация „ Тренд “ е провела последното си изследване на настройките по отношение на съществени институции и партии. Тогава позитивните оценки са били 43%, до момента в който през юни 36% от интервюираните правят оценка позитивно президента. Има и повишаване на негативните оценки с 5% - от 46% през март до 51% през юни.

В разбора на резултатите на организацията се показва, че намаляването на утвърждението за президента „ се дължи на промененото отношение в отрицателна посока “ от симпатизантите на ПП-ДБ.

„ Вече две трети от тях споделят негативна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – позитивна. По всичко проличава, че спорът сред Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение “, показва „ Тренд “.

Радев остро подлага на критика ПП-ДБ поради позициите им в поддръжка на Украйна за даване на военна помощ. Той прикани обединението изследователски мандат, който съгласно него е „ дискредитиран “.

На 6 юни обаче с министър председател Николай Денков от ПП-ДБ и вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ, която след 9 месеца се чака да поеме премиерския пост.

Според изследването на „ Тренд “ новото държавно управление стартира работата си с 32% утвърждение и 43% отрицание. Агенцията показва, че „ последователите на ГЕРБ в по-голямата си част поддържат кабинета, само че една четвърт от тях показват отрицание “, до момента в който „ измежду гласоподавателите на ПП-ДБ утвърждението изцяло господства. “

Изследването на „ Тренд “ демонстрира също, че поддръжката за ПП-ДБ е отбелязала по-голям спад в сравнение с тази за ГЕРБ. Резултатите от изследването демонстрират, че в случай че в този момент имаше избори, 24,9% от гласуващите щяха да поддържат ГЕРБ-СДС, до момента в който 19,4% биха дали своят вот за ПП-ДБ.

На партия на Борисов получи 26,49%, а ПП-ДБ - 24,56%.

„ Новата коалиция в по-голяма степен е понесла електорална вреда в резултат на общите дейности сред двете огромни обединения за сформиране на държавно управление “, написа в разбора.

Проучването на „ Тренд “ е извършено в средата на юни измежду 1008 пълнолетни българи и е по поръчка на вестник 24 часа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР