Полският президент Дуда: Победата над Русия във войната в Украйна е единствената „гаранция за мир“

...
Подкрепата на Запада за Украйна, тъй като тя се защитава
Коментари Харесай

Подкрепата на Запада за Украйна, тъй като тя се защитава срещу Русия, има глобално значими последици, каза във вторник полският президент Анджей Дуда, призовавайки поддръжниците на Киев да останат непоколебими.

„Става въпрос да се гарантира, че Русия не е в състояние законно да премести границите в Европа“, каза Дуда пред Джейк Тапър от CNN в интервю от централата на ООН в Ню Йорк.

„Това е гаранцията за мир в бъдеще, също и за Съединените щати. Полша и Украйна споделят дълга граница, област, в която войната отекна яростно във вторник, след като руски дронове удариха складове в западния украински град Лвов.

Няма компромисно решение, каза още Дуда – позиция, споделена и от украинския президент Володимир Зеленски. И двамата лидери се качиха на подиума в Ню Йорк във вторник сутринта, когато започна общият дебат на ООН.

„Русия може да бъде спряна само ако бъде победена, а тя ще бъде победена, когато Украйна изтласка руската армия от окупираните територии, благодарение на помощта на САЩ, благодарение на помощта на Запада и когато си върне контрола над нейните международно признати граници. Само тогава ще можем да кажем, че руският империализъм наистина е победен“, каза Дуда пред Тапър.

Полша е съюзник на Украйна след руската инвазия, като прие повече от милион украински бежанци и води пътя в призоваването на партньорите от НАТО да изпратят повече военни доставки на Киев.

През пролетта Полша стана първата страна от НАТО, която изпрати бойни самолети в Украйна – месеци преди САЩ, които едва миналия месец се съгласиха да одобрят трансфера на бойни самолети F-16, в очакване на завършването на обучението от украинските сили.

Запитан за поредица от корупционни скандали, които измъчваха военновременната администрация на Зеленски, Дуда призна, че корупцията е дългогодишен проблем в съседната страна.

Въпреки това Дуда каза, че вярва, че Зеленски е започнал да се бори срещу корупцията веднага щом встъпи в длъжност – и подчерта, че опасенията за корупция не трябва да възпрепятстват подкрепата на Запада за военните усилия на Украйна.

Вашингтон е налял милиарди в отбраната на Украйна и е готов да започне доставката на 31 танка M1 Abrams на Украйна през следващите седмици.

Но САЩ също следят отблизо своята текуща помощ за сигурността на Киев, тъй като все по-голям брой републиканци призовават за по-голям надзор върху това как се използват парите и поставят под въпрос мъдростта да се харчат милиарди долари за неговата защита.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР