Подготвя се нова заповед, която ще даде на полицаите в

...
Подготвя се нова заповед, която ще даде на полицаите в
Коментари Харесай

МВР започва проверки за целта на пътуванията, полицаи тръгват по паркове и градинки

Подготвя се нова заповед, която ще даде на служителите на реда в огромните градове права да ревизират колите и да питат хората къде отиват - на работа, до магазина или до аптеката, сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов. Той не посочи дали ще има наказания и какви за тези, които не дадат рационално пояснение за това на къде отиват, в случай, че няма публична възбрана на пътуванията.

В опит да се спре разпространяването на новия ковид България е в изключително състояние от 13 март. Заради него са прекратени образователните занятия, визитите в детските ясли и градини, всеобщите мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни. Има и рекомендации за ограничение на излизанията, само че не и цялостната им възбрана.

От сряда със заповед на министър Кирил Ананиев има и възбрана за събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити публични места. В момента в Народното събрание върви приемането на второ четена на Закон за изключителното състояние, което минава през съществени разногласия.

От думите на премиера, който ревизира поредна компания, произвеждаща защитни дрехи, от през днешния ден патрули стартират да обикалят по паркове и градинки и да приканват хората да се прибират по домовете си. Обмисля се и вид, магазините от огромните вериги в избрани часове рано заран да работят единствено за възрастни хора.

Междувременно вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов заяви, че през днешния ден стартира обучение за създаване на военно полева болница на паркинга до зала " Арена Армеец ". Днес би трябвало всичко нужно да бъде доставено, а на следващия ден тя да бъде оборудвана. Според Каракачанов в болничното заведение ще има до 500 кревати. Той добави, че в запаса армията има военно полеви лечебни заведения с до 15 000 кревати. Премиерът подреди учения за построяването им да се проведат и в други огромни градове на страната.

Липса на лепило ще забави изработването на защитни костюми

При инспекцията на цеха на военното сдружение " Интендантско обслужване " в Калофер през днешния ден министър председателят получи уверения, че първите бройки защитни костюми за многократна приложимост към този момент се вършат, като потенциалът е 200 бройки дневно.

Наличните количества плат и тези, които следва да се доставят за потребностите на трите компании, които вършат такива екипи, ще стигнат за 12 000 бройки. За момента обаче нямало от кое място да се достави плат за повече, защото вносът е от Тайван.

Проблем бил неналичието на лепило, идващо от Германия, което е чака в края на месеца. За момента ще бъде изпълнена единствено първичната поръчка от 2000 защитни дрехи. Те ще са подготвени до седмица.
Дни преди да бъдат открити първите инфектирани с новия ковид страната избра три компании, които да създават плат за защитни дрехи и самите костюми. Те бяха тествани в лабораторията на Института по защита и откакто покриха всички условия, към този момент излизат първите бройки.

Защитните костюми са за многократна приложимост, като могат да се обличат 50 пъти. Те ще заместят костюмите за еднократна приложимост, които са импорт и са на цена 20 евро всеки. До момента е платено изработването на 2000 бройки, а по-късно проектите бяха да се вършат по 10 хиляди дневно, посочи наскоро Борисов. Той даже счита, че може да има количества и за експорт, в границите на общата програмата за доставка на защитни средства за страните от Европейски Съюз.

Актуалните вести от България към ковид можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (777)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР