Подгответе се трансатлантически сблъсък, този път идеологическият сблъсък е свързан

...
Подгответе се трансатлантически сблъсък, този път идеологическият сблъсък е свързан
Коментари Харесай

САЩ и Европа в конкурентна война как да хранят света - хората са в кръстосания огън

Подгответе се трансатлантически конфликт, този път идеологическият конфликт е обвързван с това по какъв начин отглеждаме храната си, написа " Политико ".

В конкуренцията за понижаване на вредите, които селското стопанство нанася върху климата, Европейски Съюз и Съединени американски щати се стремят към висок залог за това по какъв начин да трансформираме световната хранителна система, а техните визии могат да значат, че всички ние ще загубим.

Настъпващата Студена война сред двете селскостопански суперсили в бъдеще на селското стопанство рискува да подкопае освен десетки милиарди евро в селскостопанска търговия годишно, само че и заплашва да подкопае по-фундаменталния блян за превръщане на световното стопляне посредством съдействие в питателните системи, които са виновни за повече от една трета от излъчванията на парникови газове.

" Съвсем ясно е, че има два разнообразни пътя и мисля, че Съединените щати и доста други страни ще вървят по веднъж и Европейски Съюз ще тръгне по друг път ", разяснява американският министър на земеделието Том Вилсак пред " Политико " в изявление, в което той едвам прикрива рецензиите си към селскостопанската философия на Европейски Съюз.

Проблемът за Съединени американски щати е европейската тактика " От фермата до вилицата ", която се стреми да даде приоритет на устойчивостта, като понижи на половина използването на пестициди до 2030 година и като подсигурява, че биологичното произвеждане обгръща една четвърт от европейските аграрни земи. За Вашингтон това е рецепта за злополучие, което ще понижи добивите на култури, ще увеличи цените на храните и ще заплаши продоволствената сигурност.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати разгласява стопански модели, съгласно които международното произвеждане на храни ще спадне с 11%, а цените ще скочат с 89%, в случай че всички страни следват европейския модел.

" Светът би трябвало да се храни и би трябвало да се храни по резистентен метод. И по принцип не можем да жертваме едното за другото ", сподели Вилсак.

Коалиция за обработка на почвата

В това, което Вилсак дефинира като отговор на Америка на " От фермата до вилицата ", Съединени американски щати показаха нова интернационална коалиция за увеличение на производството на храни по резистентен метод като част от срещата на върха на питателните системи на Организация на обединените нации през септември. Това е група, посредством която Съединени американски щати се стреми да сплоти дружно страни, евентуално в началото в Америка, с цел да подсигурява, че Европейски Съюз няма да диктува новите правила в международните царевични ниви и млечни ферми.

" Има редица народи, които мощно имат вяра, че не можем да жертваме продуктивността, с цел да реализираме задачата за резистентност ", сподели Вилсак.

Тези дни търговията е обвързвана с борбата за интернационалните стандарти и Съединени американски щати от дълго време са наясно по какъв начин Европейски Съюз е разгърнал мускулите си посредством комерсиалната политика, с цел да наложи световни хранителни правила, в това число етикетите с географско напътствие, които пазят премиум марки като шампанско и шунка.

Вашингтон не желае европейският гастрономичен и агрономен модел да се популяризира в допълнение, изключително откакто реакцията против пестицидите и генетично модифицираните храни към този момент не се лимитира до Европа. Мексико да вземем за пример изпрати шокови талази в земеделския свят с проекта си да забрани вездесъщия хербицид " Глифозат " и генетично модифицираната царевица.

Страхът на Вилсак е, че Европа ще употребява другите си стандарти за храна, с цел да хвърли още спънки пред търговията. И към този момент го прави.

По време на своето председателство на Европейски Съюз през първата половина на идната година Франция се стреми да одобри законодателство по отношение на рестриктивните мерки върху вноса, идващи от страни, които съгласно Европейски Съюз имат по-ниски стандарти, в това число по отношение на потреблението на агрохимикали. Вилсак отвърна, че проектът на Париж ще сътвори " система за търговия, която в действителност не е система за търговия ".

Влиятелните американски фермерски лобита също се притесняват, че " От фермата до вилицата " може да навреди на крайните резултати, като издигне нови спънки за стоките им да влязат на пазара на Европейски Съюз, където те към този момент се сблъскват с компликации при продажбата на артикули като месо през Атлантическия океан заради разнообразни стандарти и се чудят дали проектът може да подтикне други страни да следват образеца на Брюксел.

" Загрижеността, идваща от това за нас, е в бъдеще от тази " От фермата до вилицата " и може да докара до някои нови търговски бариери, в случай че решат, че методът, по който желаят да създават храна, е единственият метод и желаят единствено да пускат артикули, които създават храна по същия метод ", разяснява Дейвид Салмонсен, старши шеф по връзките в Конгреса на Федерацията на американското земеделско стопанство, най-голямата фермерска организация в Съединени американски щати.

" Това ще докара ли до някакви търговски ограничавания или ще накара хората да вършат нещата по своя метод, с цел да продават в Европейския съюз? Не сме сигурни по кой път ще тръгнем. "

Салмонсен добави: " Това, което тази коалиция желае да направи, е да покаже друг метод за реализиране на същите цели... тя демонстрира метод, който считаме, че ще работи за модерното селско стопанство по целия свят и работи по-добре, в сравнение с работи програмата на Европейски Съюз. "

Срещу позицията на Съединени американски щати, ръководителят на Зелената договорка на Европейски Съюз Франс Тимерманс акцентира тази година, че растежът на продуктивността към този момент не би трябвало да бъде от първостепенно значение.

" Създадохме система, която принуждава фермерите да усилват и да стават все по-големи от самото начало. Но тази система изтласка Земята оттатък нейните граници ", сподели той. Трябва да спрем да броим триумфа във връзка с броя на " вагоните с храна ", които произвеждаме, прикани той.

Не е изненадващо, че Съединени американски щати не са съгласни с разбора на Тимерманс, като настояват, че вместо да изоставят философията на селското стопанство, ориентирано към продуктивността, в името на климата, те могат да имат най-хубавото от двата свята, като влагат в технологии и практики, оповестени за климатично интелигентни като редактиране на гени, изкуствен интелект и точно земеделие и без всички нови регламенти, които Брюксел възнамерява.

Паника на продуктивността

Коалиционният проект на Вилсак за работливост провокира мощна рецензия от по-зелените елементи на политическия набор на Европейски Съюз.

" Това е цялостна диаметралност на дълготрайната продоволствена сигурност за поощряване на селскостопанските системи, които безусловно унищожават фундаменталната част от нашето произвеждане, а точно почвата ", споделя Томас Уайц, австрийски член на Европейския парламент.

Той отхвърли мненията на Вилсак като " искрено лобиране за бранша на ГМО ".

В ерата на президента Доналд Тръмп, Вашингтон също не омаловажи думите си, предупреждавайки, че проектът на Европейски Съюз рискува световен апетит, в случай че се популяризира по целия свят. Но даже и при новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън, Вашингтон към момента залива с офанзиви " От фермата до вилицата ".

Вилсак означи, че " От фермата до вилицата " е подложен на критика от европейските фермери като опасност за добива на храна.

В реалност, в мощно дефинирано изказване от септември, лобито на земеделските производители в Европейски Съюз Copa&Cogeca цитира опасения по отношение на евентуално забележителен спад на производството и попита: " Колко още изследвания за въздействието на тактиката " От фермата до вилицата " са нужни, преди да стартира същински спор? в Брюксел? "

Окопавайки се в отбранителна позиция, еврокомисарят по земеделието Януш Войцеховски съобщи пред международното агротехнологично събитие във вторник, че е към момента прекомерно рано да се види по какъв начин " От фермата до вилицата " ще повлияе на продуктивността и че Европейска комисия ще би трябвало да изчака и да види по какъв начин страните възнамеряват да приложи идната гигантска скица на Европейски Съюз за аграрни дотации, известна като Обща селскостопанска политика, преди да се произнесе.

Според посланик от Европейски Съюз на среща на 27 дипломати от страни от Европейски Съюз на 20 септември " доста страни " желаеха от Комисията да извърши цялостна оценка на въздействието върху това по какъв начин тактиката " От фермата до вилицата " ще повлияе на селскостопанския бранш, обединявайки лобитата на агробизнеса - от пестицидите до промишлеността на торове в търсене на изследване.

Раздвоен свят

Ако Европейски Съюз не извърши декларираната си задача за основаване на " зелени съюзи " със страни отвън Европейски Съюз, неговата водеща тактика за храни и земеделие може в последна сметка да трансформира Европейски Съюз в органически супермаркет, без подозрение да създава по-качествена, по-устойчива и скъпа храна, само че с малко влияние върху повдигането на световните екологични стандарти.

През юни служителят на Европейски Съюз по сигурност на храните Алмут Битерхоф съобщи, че когато става въпрос за смяна на световната приложимост на пестициди посредством " От фермата до вилицата ", има " доста смесена " противоположна връзка от " няколко " търговски сътрудници на Европейски Съюз, които се оплакват, че Европейски Съюз е прекомерно настойчив. Европейски Съюз да вземем за пример възнамерява да забрани вноса на храни за култури, отглеждани благодарение на агрохимикали, които способстват за световните екологични проблеми като изчвзването на пчелите и други опрашители.

Различията във възгледите за това, което би трябвало да се смята за стабилно земеделие, биха могли да отразят актуалното съревнование ЕС-САЩ във връзка с предпазените храни, където всяка страна желае да подпише търговски покупко-продажби, които блокират другата от отбраната на техните потребителски артикули, споделя Джоузеф Глаубер, старши теоретичен помощник в Международния институт за проучване на политиката в региона на храните във Вашингтон.

" Това в действителност основава подобен тип колеблив свят ", сподели той, говорейки за дългогодишния спор за географски инструкции. " Надявам се да не се стигне до такава степен. Да има някаква визия за равностойност би било доста, доста по-добре за света. " Глаубер добави обаче, че не планува комерсиална война, която да избухне незабавно по този мотив, защото проектите за резистентност на Европейски Съюз и Съединени американски щати към момента не са доста напреднали.

Александър Мюлер, някогашен помощник-генерален шеф на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, съобщи: " Днес имаме някакво нападателно безмълвие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по този въпрос и това е в действителност рисково, тъй като не взема решение проблеми. "

Той сподели, че е имало пропусната опция да се стартира спор за достолепията на двете конкурентни хранителни системи на неотдавнашната среща на върха на Организация на обединените нации по хранителни системи.

Глаубер сподели: " Това са значими въпроси, които би трябвало да бъдат решени и в действителност съществено прегледани ", имайки поради изменението на климата и продоволствената сигурност. " Ще бъде доста по-малко потребно, в случай че страните работят от две изцяло разнообразни направления. "
 Британия позволява генетично редактиране на култури в битката за климата
Британия позволява генетично редактиране на култури в битката за климата

Разработване на култури за повишен рандеман, които понижават потребността от пестициди и понижават излъчванията на парникови газове

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР