Подготовката в София започна преди да завали сняг и още

...
Подготовката в София започна преди да завали сняг и още
Коментари Харесай

Трайков призна, че в центъра на София има непочистени улички заради авариен режим на работа

Подготовката в София стартира преди да завали сняг и още при започване на снеговалежа на терен е имало хора, които са работели. Това стана ясно от думите на кмета на регион „ Средец “ в София Трайчо Трайков по bTV.

„ Досега не съм виждал такова равнище на ангажираност в Столичната община, “ съобщи Трайков, само че все пак композиция от фактори е съдействала за тежката зимна конюнктура в столицата.

Според него изобилният и тежък сняг, който падна, до момента в който дърветата към момента имат листа, както и хроничното недофинансиране на дейностите по кастрене на дървета, може би са съдействали за обстановката в София през почивните дни, когато валя доста сняг и беше разгласен оранжев код за рисково време поради предстоящите превалявания и ветрове.

Трайков добави, че пари в действителност има, само че би трябвало да се употребяват по-ефективно и даде образец. „ В регион „ Средец “ ние отговаряме за зелените площи в междублоковите пространства в квартал „ Яворов “, само че за растителността по огромните улици, булеварди и паркове дава отговор „ Зелени системи “ на Столичната община. Те подписват контракти с обособени компании за услугите, “ сподели Трайков и добави, че съгласно неофициална информация за една и съща активност – „ регионите сме получавали сред 5% и 10% по-ниска ставка, в сравнение с това, което Столичната община е плащала на тези компании “.

Трайков изясни, че тези въпроси са сложени на масата и в случай че се решат, с парите, които и сега има, ще може да се реализира доста по-голям резултат.

По думите му и сега има паднали клони и дървета, а дребните улички в центъра към момента не са почистени, тъй като през вчерашния ден са работили в „ спешен режим “.

„ Не са почистени за жалост в огромни елементи от региона. Вчера действахме в спешен режим, където има затапена улица, паднали дървета върху мрежата на градския превоз или блокиран път, “ изясни Трайков.

Той изясни, че за почистването дават отговор компании, които имат контракти със Столичната община и се управляват от столичния инспекторат, само че и двете функционалности са централизирани. „ Намерението на новия кмет и на обединението, която ни е излъчила, е да има основна децентрализация и в това отношение, “ сподели Трайков.

До момента децентрализацията се изчерпва до отговорностите на районния кмет, само че не и на ресурсите за това, стана ясно още от думите му.

Трайков изясни, че всички, които са били свободни, са били изпратени да пишат какво е останало да се свърши, къде има паднал клон и в следствие е направил много цялостен отчет.

„ Би трябвало да получаваме тази информация централизирано от Столичната общината, тъй като в случай че те не ги знаят тези неща, по какъв начин ще управляват инспектората, “ сподели Трайков и добави, че въпреки на терен да работи доста добре с хората от Столичния инспекторат, които дават отговор за регион " Средец ", те не са му подчинени и той на процедура няма по какъв начин да им каже да глобяват някоя компания, която не си е свършила работата, да вземем за пример.

Паметникът на Съветската войска ще бъде демонтиран, сподели Трайков на експлицитен въпрос по тематиката. А думите му стана ясно, че се работи по въпроса и това може да се случи до месец – два, въпреки районният кмет да не се ангажира с съответен период.

Демонтажът на паметника не зависи от Трайков и районното кметство, въпреки да е на територията на " Средец ". Не зависи директно и от решенията на Столичната община. Монументът е върху държавна земя и към ориста му отношение има регионалният шеф на София, а не локалната власт. Според последната обществена информация тече поучване къде могат да бъдат преместени фигурите, като едно от предложенията е те да бъдат сложени в Музея на комунистическото изкуство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР