Поддържането на добра хидратация играе ключова роля за цялостното ви

...
Поддържането на добра хидратация играе ключова роля за цялостното ви
Коментари Харесай

Възстановяване след обезводняване (дехидратация) с пиене на мляко

Поддържането на добра хидратация играе основна роля за цялостното ви здраве.

Когато приемът на течности и електролити не дава отговор на потребностите ви, поражда рискът от дехидратация. За да предотвратите дехидратация, значимо е да приемате течности през целия ден, изключително по време на подготовка, болест или други интервали на нараснала загуба на течности.

Млякото е известно средство за утоляване на жаждата и може да се чудите дали е подобаваща напитка, когато сте обезводнени.

Тази публикация разкрива дали млякото може да бъде уместно по време на интервали на лека дехидратация.

Дехидратирани ли сте?

Дехидратацията е положение, което настава, когато прекалено много течност се губи от тялото ви и не се възвръща.

Съществуват разнообразни равнища на дехидратация, вариращи от леки до тежки. Тежката дехидратация е рядка при общата здрава популация, до момента в който леката дехидратация може да бъде по-честа.

Основните аргументи за дехидратация включват непълен банкет на течности, диария, тресчица и прекалено изпотяване или уриниране.

Най-честите признаци на дехидратация включват: ( 1 )

  • сухота в устата или езика
  • жадност
  • отмалялост
  • суха кожа
  • мускулна уязвимост
  • липса на фокус
  • световъртеж

Точен метод да оцените статуса си на хидратация е посредством премерване на някои кръвни стойности, в това число натрий и калий, които са главните електролити в тялото ви, свързани с хидратацията. ( 2 )

Въпреки това, кръвните проби нормално не са практични или налични, когато желаете бързо да оцените положението на хидратация. Вместо това, най-лесният метод е да наблюдавате цвета на урината си. ( 3 )

За множеството хора урината с цвят на лимонада демонстрира оптимално положение на хидратация, до момента в който по-тъмната урина с кехлибарен цвят демонстрира лека дехидратация.

Консумация на краве мляко

1-чаша (240 мл) порция пълномаслено краве мляко съдържа: ( 4 ) ( 5 )

Калории 150
Мазнини 8 грама
Протеин 8 грама
Въглехидрати 12 грама
Холестерол 36 мг
калций 300 мг
калий 349 мг
Натрий 125 мг
Витамин А 68 мкг
Витамин D 2,45 мкг

Таб. (Възстановяване след обезводняване)

Млякото е порядъчен източник на натрий и калий, двата основни  електролита в тялото ви. Тези електрически заредени минерали са значими за поддържане на хидратацията.

С 8 грама протеин на чаша, млякото също е добър източник на протеин, хранително вещество, което е изключително значимо, когато се възстановявате след подготовка. (  6 )

Млякото също по този начин обезпечава въглехидрати, друго значимо хранително вещество, което може да помогне за попречване на дехидратация. (  7 )

И най-после, като се има поради, че пълномасленото мляко обезпечава 150 калории на чаша, може да помислите дали то дава отговор на дневните ви потребности от калории, преди да го употребявате за постоянно утоляване на жаждата си.

Трябва ли да пиете мляко при дехидратация?

Ако смятате, че се дехидратирате, значимо е да попълните запасите от течности и електролити в тялото си. Например, обърнете изключително внимание на приема на течности и електролити по време на нараснало изпотяване.

Това може да се реализира посредством пиянство на разнородни питиета или ястие на храни с високо наличие на вода.

Млякото може да бъде подобаваща напитка за рехидратация заради наличието на електролит.

Например, изследване от 2007 година при 11 здрави възрастни откри, че нискомасленото мляко е желаната напитка за рехидратация след лека дехидратация, провокирана от извършения, спрямо вода или спортна напитка. ( 8 )

В допълнение, изследване от 2015 година, разглеждащо резултатите на 13 питиета върху цялостния статус на хидратация, откри, че млякото е сравнимо с разтвор за перорална рехидратация във връзка с поддържане на салдото на течности. ( 9 )

Въпреки това, това изследване преглежда човеци с естествен статус на хидратация и затова се ползва единствено за поддържане на салдото на течности – не за лекуване на дехидратация. Междувременно данните за успеваемостта на млякото за лекуване на по-сериозна дехидратация са лимитирани.

Също по този начин имайте поради, че в случай че ядете питателна, разнообразна храна и непрекъснато пиете доста течности, тези старания сами по себе си може да са задоволителни, с цел да поддържате салдото на течности и електролити – даже без да добавяте мляко към вашия режим на хидратация.

И най-после, в случай че подозирате, че сте мощно обезводнени, неотложно потърсете здравна помощ.

По-добра ли е от водата за хидратация?

Докато водата се преглежда като златен стандарт за хидратация, в нея липсват значими електролити, които са значими за възобновяване на салдото на течностите.

Поради това може да желаете да изберете съдържаща електролит напитка като мляко за рехидратация, изключително когато може да не получавате задоволително електролити от диетата си, като да вземем за пример по време на заболяване.

Всъщност гореспоменатото изследване от 2007 година откри, че млякото е по-добро от водата или спортната напитка за лека дехидратация след подготовка.

В допълнение, гореспоменатото изследване от 2015 година за хидратиращите резултати на 13 питиета откри, че млякото е по-добро от водата за попречване на дехидратация.

Като се има поради, че не всеки избира да пие мляко, други варианти за хидратиращи питиета включват спортни питиета, портокалов сок или комерсиално направени хидратиращи питиета. Просто се уверете, че изборът ви дава отговор на цялостните ви цели за хранене и калории.

Различни типове мляко

Въпреки че елементарното, пълномаслено мляко е най-популярният тип мляко, употребявано в международен мащаб, коства си да се вземат поради хидратиращите резултати на други типове мляко.

Нискомаслено или обезмаслено мляко

За да понижат общото си наличие на мазнини или калории, някои хора избират нискомаслено или обезмаслено мляко.

Що се отнася до хидратацията, обезмасленото мляко наподобява малко по-хидратиращо от пълномасленото мляко, което може да се дължи на пониженото му наличие на мазнини. ( 10 )

Следователно, за тези, които желаят да се възползват от преимуществата на хидратацията на кравето мляко, като в същото време понижат калориите, обезмасленото мляко може да бъде по-добър вид.

Шоколадово мляко

Шоколадовото мляко нормално се състои от шоколадов сироп, разбъркан или с пълномаслено, или с нискомаслено краве мляко.

Рекламиран е като отлична напитка за възобновяване след подготовка заради уравновесеното съответствие на протеини, въглехидрати и електролити.

Някои изследвания удостоверяват това утвърждение, предполагайки, че шоколадовото мляко е по-добро от водата или други питиета, съдържащи въглехидрати след подготовка. ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Въпреки това са нужни спомагателни висококачествени проучвания, с цел да се дефинира дали шоколадовото мляко е по-добро от елементарното мляко за задачите на хидратацията.

Също по този начин е значимо да се означи, че нормално съдържа огромно количество добавена захар и калории, което го прави несъответствуващ избор за напитка за някои хора.

Млечни други възможности

Като се има поради възходящата известност на вегетарианските и вегански диети, много немлечни алтернативи на кравето мляко станаха налични през последните години.

Докато някои от тези други възможности се стремят да обезпечат хранително наличие, сходно на това на кравето мляко посредством обогатяване, доста от тях не доближават наличието на протеини. Ето по какъв начин известните млечни други възможности се съпоставят с кравето мляко:

Соево мляко ( 14 ) Бадемово мляко (неподсладено) ( 15 ) Кокосово мляко ( 16 ) Овесено мляко ( 17 )
Калории 105 40 76 120
Мазнини 4 грама 2 грама 5 грама 5 грама
Протеин 6 грама 1 грам <1 грам 3 грама
Въглехидрати 12 грама 3 грама 7 грама 16 грама
Холестерол 0 мг 0 мг 0 мг 0 мг
калций 300 мг 449 мг 459 мг 350 мг
калий 298 мг 163 мг 46 мг 389 мг
Натрий 115 мг 176 мг 46 мг 101 мг
Витамин А 134 мкг 220 мкг 154 мкг 160 мкг
Витамин D 2,7 мкг 2,4 мкг 2,4 мкг 3,6 мкг

Таб. 2 (Възстановяване след обезводняване)

Освен това млечните други възможности от време на време съдържат добавени захари, тъй че не забравяйте да прочетете състава, преди да извършите покупката си.

Заключение

Въпреки че тежката дехидратация е рядка при здрави хора, леки случаи могат да зародят, изключително по време на нараснало изпотяване или заболяване. Най-практичният способ за установяване на вашия статус на хидратация е да изследвате цвета на урината си.

Ако установите, че се дехидратирате, значимо е да пиете задоволително течности, съдържащи електролити, с цел да попълните изгубените и да постигнете пълноценно възобновяване след обезводняване.

Кравето мляко може да бъде подобаващ вид за напитка за рехидратация заради наличието на електролити. Освен това е добър източник на протеини. И въпреки всичко, преди да я превърнете в обичаната си рехидратираща напитка, имайте поради, че е с релативно високо наличие на калории на порция.

Много млечни други възможности съдържат по-малко електролити от кравето мляко и може също да съдържат добавени захари. Ето за какво е значимо да прочетете състава преди да извършите своя избор на напитка.

Ако се притеснявате, че изпитвате по-тежък случай на дехидратация, значимо е да се консултирате със здравен експерт за по-нататъшно лекуване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР