Подбалканът грейва с великденска украса, селата около Карлово и Хисаря

...
Подбалканът грейва с великденска украса, селата около Карлово и Хисаря
Коментари Харесай

Дървото на живота, гигантски яйца и зайци украсиха Подбалкан...

Подбалканът блества с великденска декорация, селата към Карлово и Хисаря засияха с цветовете на дъгата още в седмицата преди Цветница.

Първи сложиха декоративни яйца, зайци, пеперуди и птици в зелените градини на селото запалянковци от кметството и читалището в Климент. Инициативата да трансформира селото в приказка с тематичен сюжет за всеки огромен празник е на кмета Мано Манов.

Яйцата в алено, зелено и жълто са на растежа на пет-шестгодишно дете, а пеперудите и зайците и птиците с великански размери станаха обичана играчка на хлапетата от селото и техните родители.

Още 200 същински яйца ще грейнат за Великден в Климент. Те бъдат боядисани от децата на селото на Велики четвъртък на площада, където ще бъде отворена същинска работилница. Няколко дами ще работят дружно с хлапетата и ще ги учат по какъв начин да боядисват яйцата единствено с растителни бои – алено с корени на брош, жълти с люспи от лук, зелено с трева. Украсата по тях ще бъде листенца от магданоз, детелина.

В обилна великденска декорация към този момент грее Каравелово. Там занаятчиите от селото, които преди няколко години сътвориха своя колегия, украсиха със знаците на Великден голямо яйце с височина 1.20 м. Яйцето е облечено с плат и вълна, а върху него са изрисувани дървото на живота и виталния цикъл на земята.

Още два празнични къта пъстреят в Каравелово. Единият е с насадена в полог кокошка, а пологът е декориран с същински цветя. В обичано място за локалните хора се трансформира остарялата автобусна спирка, украсена с великденски претекстове.

От близо седмица в Каравелово работи великденски базар. Сувенирите, които се продават са ръчна направа от локалните занаятчии, изясни кметицата Славка Червенкова. Базарът работи интензивно, част средствата, които се съберат, са предопределени за ремонт на камбанарията на църквата „ Св. Архангел Михаил “, в квартала на Каравелово.

Старият кьошк в Столетово още веднъж ще приюти децата и техните родители в дните преди Великден, разгласи кметът на селото Мирослав Колев. Алеята, украсена с цветя и декоративни яйца, пеперуди, птици и зайци, ще води столетовци към тяхното обичано място за раздумка. Тези дни към кьошка и по площада кипи усилена работа – кметството провежда засаждането на градините по площада и улиците с пролетни цветя.

В Столетово също е в ход благотворителна акция. Доброволците към читалището създадоха в своята работилница подарък се всеки и отвориха базар на площада. Приходите от него ще отидат за ремонт на покрива на остарялото учебно заведение в селото, което преди време приюти етнографската колекция на селото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР