Под звуците на химна и в присъствието на държавния глава

...
Под звуците на химна и в присъствието на държавния глава
Коментари Харесай

Фоторепортаж в БЛИЦ: Президентът посрещна почетния строй на гвардейците и посочи новите будители

Под звуците на химна и в наличието на президента Румен Радев тъкмо в 10 часа пред постройката на президентството бе повдигнат националният байрак на България. Традиционната гала е във връзка Деня на националните будители, който честваме през днешния ден. Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили посрещна и почетния строй на Националната гвардейска част. На церемонията участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова и българският патриарх Неофит.







„ Днес означаваме един от най-съкровените празници – Деня на националните будители. Днес почитаме Св. Йоан Рилски, възрожденците, строителите на модерна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си не престават да отстояват българщината”, съобщи президентът в празничното си слово.







„ Кое сродява светецът, писателят, актьорът, даскалът, революционерът? В съзнанието на българина това е будителството. Будителят не е интелектуалец по европейски пример. Той е българска духовна категория, човек, който се разпознава по светлината, с гений, героизъм и мъдрост.







Будителите са мисионерите на културата, на морала и свободата. За будителя никое време не е гостоприемно. В години на иго те са преследвани. В демократични времена са призвани да се борят с незнанието, примирението и кича”, уточни той.
„ Будителите постоянно са тихите герои на нашето съвремие – учители в дребните учебни заведения, пазители на правописа в обществените мрежи, честни публицисти. На тях през днешния ден желая да благодарим и на вас, днешните будители. Благодаря за достойнството да отбележим дружно този ярък ден! Честит празник!”.

По-късно през днешния ден в 14 часа президентът ще взе участие в тържественото заседание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и ще връчи премиите за млади и най-млади учени на Българска академия на науките – „ Професор Марин Дринов “ и „ Иван Евстатиев Гешов “. Общо 25 млади учени ще бъдат отличени през днешния ден.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР