Под повърхността на Плутон се намира гигантски океан, но водата

...
Под повърхността на Плутон се намира гигантски океан, но водата
Коментари Харесай

Незамръзнал океан под повърхността на Плутон?

Под повърхността на Плутон се намира великански океан, само че водата в него е с чужд за нас състав, написа Nature Geoscience. Най-странното е, че този океан не замръзва макар сериозно ниските температури на тази планета. Това е фактът, който кара учените да предположат, че във Вселената има доста повече океани в сравнение с се предполагаше до момента.
Когато през 2015 година сондата „ Нови хоризонти " доближи края на Слънчевата система и изпрати фотоси на Земята, учените трансформираха своите визии за джуджето. Стана ясно, че на повърхността на Плутон има солидни айсберги и обширни равнини. Заради злокобния мраз ледът е корав като камък. Даже азотът е в корав тип при температури, по-ниски от минус 200 градуса по Целзий.Снимките на " Нови хоризонти " сочат, че под гигантските равнини може да се крие незамръзнал океан. Над тези документи е разсъждавал проучвателен екип от японци и американци. Шуничи Камата от университета Хокайдо (Япония) счита, че единствено метановите хидрати могат да държат водата под повърхността на Плутон в течно положение. Астрономите допускат, че това може да изясни за какво океанът е непокътнат от студа. В океана на Плутон водата е кристална ледена решетка, „ споена “ от газови молекули. Създават се по този начин наречените клатрати. За инспекция на хипотезата си екипът от учени е употребявал компютърно моделиране. Те сравнили развиването на океана на Плутон с изолиращия пласт от метановия хидрат и без него през всичките 4,6 милиарда години от раждането на Слънчевата система. Резултатът бил: без изолиращия пласт, океанът би заледен още преди няколкостотин милона години. Ето какво се споделя в отчета на Камата:
" Формирането на тънкия пласт хидратен клатратен пласт в океана на Плутон е може би най-важният общ механизъм за съществуването на подповърхностните океани в релативно крупни, само че минимално нагрети ледени спътници и обекти от Пояса на Кайпер. А това може да значи, че във Вселената има повече океани, в сравнение с мислехме. Това прави допускането на битие на извънземен живот по-правдоподобно. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР