Под най-голям стрес работят учителите, след тях са медицинските специалисти

...
Под най-голям стрес работят учителите, след тях са медицинските специалисти
Коментари Харесай

Най-тормозени на работното място са учители, медицински специалисти и журналисти



Под максимален стрес работят учителите, след тях са медицинските експерти и публицистите. Те стават и най-често жертви на принуждение на работните си места. Данните заяви ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция. Форумът е проведен от КНСБ и от Комисията за равнопоставеността, фамилията, дамите и децата към КНСБ с ръководител Янка Такева, която също по този начин е водач на Синдиката на българските учители, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според синдикалистите належащо е основаване на Закон за насилието на работното място.

Такева заяви, че 6 милиона дами по света търпят принуждение на работното място, това е международен, а освен български проблем. "Там, където са феминизирани специалностите, има най-вече принуждение. И по проучванията, които и Синдикатът на българските учители направи, и нашата конфедерация, преди всичко по стрес и тормоз е учителската специалност, по-късно са медицинските експерти, следвани от публицистите ", заключи Такева.

Според европейско изследване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и издевателството на работното място, разгласи шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ Любен Томев.

"Но единствено 25% от тях са въвели ограничения за битка с казуса. А в доста страни от С този дял не надвашава10% ", съобщи той. По думите му е належащо основаването на Закон против насилието на работното място, създаване на Етични кодекси по браншове и антистрес стратегии.

Според заместител обществения министър Росица Димитрова никакви традиции и обичаи не могат да оправдаят насилието на работното място и би трябвало да се сътвори социална непоносимост към казуса. Тя показа още, че министерството работи в партньорство с АСП по план "Заедно против насилието ", финансиран по Оперативна програма "РЧР ", по който ще се разработят законодателни оферти за битка с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на принуждение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР