Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която

...
Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която
Коментари Харесай

БРИКС срещу долара - мисията невъзможна

Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която влизат още Бразилия, Индия и Южна Африка, обмисля концепцията за създаване на обща валута. Делът на $ в международните публични валутни запаси е 58%, макар че от 2000 година насам той е намалял с 13 процентни пункта. Той господства в интернационалното банкиране и международната търговия. Според нидерландската банка ING присъединението на Саудитска Арабия към блока на БРИКС e предизвикателство за преобладаващата роля на $ в международната търговия, само че единствено в дълготраен проект.
Оплакванията от зелената валута не са нещо ново. Преди близо шест десетилетия един френски финансов министър се изрече по адрес на " несъразмерната привилегия ", която хегемонията ѝ дава на Съединени американски щати. Геополитическите промени сега дават опция да се оспори господството на $, а недоволството е разбираемо. Санкциите против Русия след нашествието ѝ в Украйна подчертаха рисковете от държането на задгранични запаси в активи, деноминирани в долари. Валутните съмнения, изключително неотдавнашното повишаване на курса на $ до 20-годишен връх, могат да причинят действителни вреди. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) 10% повишаване на $ понижава производството на разрастващите се стопански системи с 1.9% след една година.

Под натиска на Китай и Русия групата БРИКС, в която влизат още Бразилия, Индия и Южна Африка, разгласи, че обмисля концепцията за създаване на обща валута. Бразилският президент Лула да Силва употребява последната среща на водачите на организацията, с цел да призове за основаването ѝ (в предишното той се опита безрезултатно да убеди и страните от Южна Америка, обединени в блока Mercosur от основаването на единна валута).

Реклама
Доларът е главната валута, употребена в международната търговия, което значи, че фючърсните контракти за първични материали като нефт и природен газ постоянно се правят оценка в долари - което е голям източник на икономическа мощност за Съединени американски щати. Например, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Вашингтон съумя да замрази половината от валутните запаси на Москва и да изключи банките на страната от интернационалната платежна система SWIFT. В резултат на това Индия и Китай започнаха да уреждат контракти за импорт на сила от Русия, употребявайки китайски юани.
На какво се дължи господството
Основните аварийни валути са страдали и преди, какъвто е образецът със спада на английския паунд след Първата международна война. Отдръпването от $ може да отслаби валутата, да увеличи лихвените проценти в Съединени американски щати и да понижи търсенето на американски държавни скъпи бумаги. В края на предходната година към 7.4 трлн. $, или 31%, от държавните скъпи бумаги са благосъстоятелност на задгранични вложители. Безразсъдството на пазара във връзка с дълговата тежест на Съединени американски щати бързо би се трансформирало.

И въпреки всичко срив на $ е малко евентуален. Той дължи господството си на мрежовите резултати от всеобщото потребление в интернационалната търговия, дълбочината на американските финансови пазари и върховенството на закона. Делът на $ в международните публични валутни запаси е 58%, макар че от 2000 година насам той е намалял с 13 процентни пункта. Той господства в интернационалното банкиране и международната търговия. Доларът е от едната страна на съвсем 90% от световните валутни транзакции, демонстрират данните на Bank of International Settlements.

След западните наказания Русия се ориентира към юана, който в този момент съставлява 16% от заплащанията по износа ѝ. Но други страни от групата БРИКС, изключително Индия, се притесняват от евентуалната доминация на Пекин. Това, както и валутният надзор, ги изнервя. Обсъжданото от тях създаване на обща валута е безпредметно, считат специалисти.
Реклама
Според почитан индийски политик американският $ няма да загуби скоро позицията си на водеща международна валута макар напъните на страните от БРИКС да го подкопаят. Пред CNBC министърът на петрола и газа Хардип Сингх Пури съобщи, че не чака скоро да се случи " дедоларизация " - термин, с който се разказва координирано придвижване за понижаване на преобладаващата роля на $ в интернационалната търговия.

" Пожелавам доста положително на всички валути - считам, че индийската рупия би трябвало да бъде водещата валута в света, само че съм и реалист. "
Какви са пречките пред нова валута
Най-важният въпрос въпреки всичко остава този за компликациите, които съпътстват основаването на една нова валута. Лула съпостави желанието си със основаването на еврото, само че истината е, че задачата пред БРИКС е доста по-трудна.

Първата причина за това е фактът, че всички страни в еврозоната са демократични. Те са на едно и също мнение във връзка с външната политика и всички са членове на НАТО. Имат споделено комерсиално законодателство, направено от общ парламент, и споделена изпълнителна власт, под общ висш съд, в съюз с групови институции, датиращи от 1957 година Държавите членки нямат право на несъгласие върху избрани политики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР