Почвени бактерии от Земята биха могли да помогнат за отглеждането

...
Почвени бактерии от Земята биха могли да помогнат за отглеждането
Коментари Харесай

Откриха микроби, които могат да направят лунната почва плодородна

Почвени бактерии от Земята биха могли да оказват помощ за развъждането на растения в лунните бази, пишат откриватели в публикация в научното списание Communications Biology.

Китайски учени са открили, че лунната почва може да бъде направена подобаваща за развъждане на земна флора, в случай че се добави просвета от три микроба, които могат да извличат фосфор от лунните скали и да го доставят до корените на растенията. Такива микробни добавки ще създадат допустимо развъждането на растения на лунните бази.

" Проверихме дали микробите могат да се употребяват за преобразяване на лунната почва в субстрат за развъждане на растения . Експериментите ни демонстрираха, че три от петте изследвани от нас бактерии, които могат да извличат фосфор от неорганична среда , могат да живеят в лунната почва, да усилят бионаличността на фосфорните съединения и по този метод да ускорят растежа на растенията ", пишат откривателите.

До този извод стига екип от откриватели, управителен от професор Сун Чженцай от Китайския аграрни университет в Пекин, при осъществяване на опити върху аналози на реголит - лунна почва, състояща се от натрошени фрагменти от метеорити, астероиди и скали от кората на естествения сателит на Земята.

Авторите на публикацията изследват химичния състав на аналоговата почва, доставена на Земята от задачата " Аполо 14 ", и откриват, че тя съдържа доста малко разтворими фосфорни съединения, които са от решаващо значение за растежа на растенията. Учените допускат, че техният дефицит може да бъде отхвърлен, в случай че в лунната почва живеят колонии от земни бактерии, способни да извличат фосфор от неразтворимите лунни скали и да го трансформират в " ядливи " за растенията форми.

Имайки поради тази концепция, откривателите следят дали пет типа почвени бактерии, в това число четири типа от рода Bacillus и една бактерия от типа Pseudomonas fluorescens, са в положение да създадат това. Тези опити демонстрират, че три от петте типа интензивно се развъждат в реголита и усилват концентрацията на разтворим фосфат в почвата.

Учените вкараха примес от тези бактерии в проби от лунната почва, където бяха засадени разсади от Nicotiana benthamiana, австралийски тип тютюн. Последвалите наблюдения демонстрират, че бактериалните култури форсират набирането на биомаса на това растение към четири пъти, вследствие на което тютюнът пораства в аналог на лунния реголит съвсем толкоз бързо, колкото и на Земята.

През последните години стотици научни екипи от цялата планета работят по създаването на технологии, които биха могли да употребяват слънчевата светлина и локалните запаси на Луната, с цел да обезпечат на бъдещите лунни бази и колонии О2, вода, храна и всички други нужни запаси. Някои такива опити се организират върху мостри от същинска лунна почва от програмата " Аполо " (САЩ), както и върху техни изкуствени аналози.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР