Почти ¼ от общия държавен дълг в еврозоната е “италиански“.

...
Почти ¼ от общия държавен дълг в еврозоната е “италиански“.
Коментари Харесай

Задава ли се нова дългова криза в еврозоната?


Почти ¼ от общия държавен дълг в еврозоната е “италиански “. Но Италия не е единственото проблематично дете в еврозоната. Как предстоящото повдигане на лихвите ще се отрази също на Гърция, Португалия или Франция?

Тези дни Италия претърпява мъчително дежавю на финансовите пазари. Само допреди година страната към момента се славеше като образцовия възпитаник на Европа, излязъл в относително добра форма от рецесията с ковид. През 2021 година. Но повишението на доходността по облигациите може да постави завършек на икономическия ѝ взрив, има дори риск страната отново да изпадне в рецесия.

Доходността на италианските облигации надмина 4 %

От август 2021 година насам доходността на десетгодишния италиански държавен дълг се увеличи от 0,56% до 4,1 %. Подобно равнище е следено за финален път преди осем години. Това значи, че италианското финансово министерство би трябвало да заплати доста повече, с цел да откри купувачи за облигациите на страната.

А в случай че разноските за рефинансиране набъбнат съществено, Италия ще бъде принудена да поеме дори още повече дълг. А това може да е рисково..

ЕЦБ с ограничения в поддръжка на мощно задлъжнелите страни
Редакцията предлага
Това развиване тревожи. В сряда, за първи път след рецесията с ковид през 2020 година, тя организира особено съвещание. На него е била обещана специфична поддръжка на по-задлъжнелите страни от еврозоната при реинвестирането на средствата от дългови бумаги с падеж.

Обсъдени са били и нови принадлежности за попречване на фрагментацията на еврозоната. Медиите дори приказват за " скришен проект за Европа ". Валутните регулатори във Франкфурт към този момент не желаят да разкриват детайлности. Опасението им е, че пазарни участници могат да подложат Европейската централна банка на тествания.

Според шефа на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот новият инструмент ще се употребява, в случай че пренасочването на реинвестиции към облигации на южните страни от еврозоната се окаже незадоволително.

" Каквото и да направи ЕЦБ, ще бъде противоречиво ", съобщи основният икономист на Berenberg Холгер Шмидинг. Вероятно ще има в допълнение закупуване на дълг и Централната банка отчасти ще размени облигации на страни като Германия с италиански такива. ЕЦБ би могла да създаде и нов инструмент против несъразмерните рискови награди. В подобен случай Франкфурт евентуално ще купува италиански облигации вместо немски държавни скъпи бумаги, подозира Шмидинг.

И други имат сходни проблеми

Италия не е единственото проблематично дете на еврозоната. За последните 10 месеца доходността на е скочила над 20 пъти, а на испанските – повече от 10 пъти. Скокът в доходността на гръцките облигации също е сериозен - над четири %. Инвеститорите си задават въпроса дали тези страни ще са в положение да не престават да обслужват отговорностите си, в случай че лихвеният % в еврозоната пораства.

Икономиките на множеството южноевропейски страни към момента са в доста положително положение, а Брутният вътрешен продукт нараства. Но. Дългът ѝ е 193% от брутния вътрешен артикул (БВП). Същевременно 75% от дълга е към постоянни обществени кредитори, като да вземем за пример Фонда за непоклатимост на еврото. Лихвените проценти по заемите за помощи са относително ниски, а падежът им е доста дълъг, в някои случаи до 2070 година.

Еврото – повече италианска лира, в сравнение с немска марка

Повечето икономисти считат, че таман. Томас Майер, създател на изследователския институт " Флосбах декор Щорх ", споделя, че след изборите при започване на идната година може да бъде отхвърлен, а претендентите, подкрепящи излизането от еврозоната, могат да надделеят. Евентуално излизането на Италия ще бъде трагичен потрес за италианската стопанска система и би сложило на тестване и цялата еврозона.

На Италия се пада съвсем една четвърт от общия държавен дълг в еврозоната

. Страната е по-задлъжняла от Италия, а в случай че президентът Еманюел Макрон се съюзи с левия популист Жан-Люк Меланшон, бюджетните разноски могат напълно да излязат отвън надзор. Макрон изключва сходен съюз към този момент. Париж е емитирал и доста облигации с променливи лихвени проценти, които зависят от инфлацията.

Заради предстоящите разтърсвания на европейските дългови пазари, еврото може да бъде подложено и на още по-сериозен напън. Майер от Флосбах декор Щорх предвижда, че " още тази година ще има паритет с $ ". Еврото от дълго време е " мека валута ", а не правоприемник на немската марка, споделя още той. То е на път да се трансформира в италианска лира, споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР