Почти всички топлофикационни дружества не се съгласиха с предвиденото от

...
Почти всички топлофикационни дружества не се съгласиха с предвиденото от
Коментари Харесай

Топлофикациите не са съгласни с КЕВР за цената на топлинната енергия

Почти всички топлофикационни сдружения не се съгласиха с плануваното от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) нарастване на топлинната сила приблизително с 39,26 % за цялата страна от 1 юли. Това стана ясно по време на откритото съвещание, което се организира през днешния ден в КЕВР.

Предлаганата от регулатора смяна е доста по-ниска от настояванията на сдруженията за нарастване приблизително със 123,58 %.

След осъществения регулаторен обзор и използване на ценообразуващия модел, за всяко от сдруженията КЕВР пресметна годишна самостоятелна планирана цена на топлинната сила за регулаторния интервал от 1 юли 2022 - 30 юни 2023 г. 

Председателят на регулатора Станислав Тодоров разяснява:

" Изключително е предизвикателно, фактически, да се прави прогноза при събитията, които са към нас и настоящ боен спор през една страна. Това е най-хубавото, което е направило Комисията. Считам, че то е годно за всички пазарни участници освен за топлофикацията, само че също по този начин и за ВЕИ-енергията, както и за електроразпределителните и индустриални предприятия "

 istock istock
Председателят на КЕВР обърна внимание, че всяко едно топлофикационно сдружение може да вкара и по-ниски цени от тези, които е определила Комисията. Тодоров посочи, че КЕВР дефинира пределни цени, само че всяка топлофикация може да одобри комерсиална политика, която е съобразена с нейните ползи и със обществената търпимост.

КЕВР ще вземе поради всички оферти на топлофикационните сдружения, само че Тодоров сподели, че не е чул по-добър способ на ценообразуване.

Парното ще нарастне от юли

За битовите консуматори на " Топлофикация София " ЕАД цената ще бъде 136,82 лв. за мегаватчас, при настояща цена 98,48 лв. за мегаватчас, което е покачване с 38,93 %. Потребителите на " ЕВН България Топлофикация " ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв. за мегаватчас, при настояща цена 99,55 лв. за мегаватчас, което е изменение с 23,26 на 100. Цената на " Веолия Енерджи Варна " ЕАД се усилва с 30,66 % и става 128,43 лв. за мегаватчас, при настояща цена 98,29 лв. за мегаватчас.​

Основните аргументи за предлаганото нарастване на цените на топлинната сила са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният растеж на въглеродните излъчвания, изясняват от КЕВР. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна тези два съставния елемент съставляват приблизително 80 на 100 от техните разноски за произвеждане на топлинна сила. Така да вземем за пример за " Топлофикация София " природният газ и излъчванията образуват 87,61 % от цената на топлофикационната услуга, при " Топлофикация Плевен " този дял е 85,52 на 100, за " Топлофикация Враца " - 83,08 %, за " Топлофикация Перник " - 81,68 на 100. Сходна е обстановката и с останалите сдружения, където природният газ и въглеродните излъчвания също са определящи фактори за образуване на крайната цена - от 64,36 % до 79,34 на 100.


В резултат на внезапно повишеното търсене на природен газ в международен мащаб, а през последните месеци и заради военния спор в Украйна, цените на природния газ за потребностите на топлофикациите се усилиха съвсем четирикратно - от 45 лв. за мегаватчас до над 160 лв. за мегаватчас. През този интервал цените на топлинната сила за потребителите останаха без смяна, което докара до увеличение на разноските на сдруженията и акумулиране на недостиг. През новия интервал този недостиг ще се компенсира, защото в противоположен случай сдруженията могат да банкрутират, допълват от КЕВР.

Цените на въглеродните излъчвания през миналия едногодишен интервал от 1 юли 2021 година също набъбнаха  със 79,02 % - от 51 евро/тон на 1 юли 2021 година до 91,30 евро/тон към 1 юли 2022 година Това в допълнение усилва разноските на сдруженията, което следва бъде регистрирано в цените на топлинната сила, допълват от регулатора.

Въпреки предоставените от държавното управление обезщетения за природен газ в общ размер над 220 млн. лева за интервала декември 2021-април 2022 година, топлофикацията са натрупали спомагателен недостиг от разноски за газ над 500 млн. лева Само за " Топлофикация София " насъбраният недостиг през миналия интервал е в размер на към 350 млн. лева, показаха от КЕВР.

Независимо от тези справедливи фактори, които обосновават и настояванията на енергийните сдружения за нарастване приблизително със 123,58 %, КЕВР откри регулаторни механизми за покриване на част от разноските на топлофикациите през Фонда за сигурност на енергийната система, който до момента служеше за обезщетения на производителите на зелена сила - от вятър, вода и слънце.

Допълнително, след осъществени разбори, регулаторът поправя редица ценообразуващи детайли на сдруженията, върху които регулаторът може директно да въздейства – разноски за амортизации, поправки, хонорари и други По този метод КЕВР ограничи оптимално повишаването на цените на топлинната сила.  

По отношение на " Топлофикация София " Комисията понижи двойно софтуерните разноски на топлинна сила за преноса -  от 947 963 мегаватчаса на 457 963 мегаватчаса, или с 490 000 мегаватчаса. С тази промяна цената за потребителите на топлинната сила действително се понижава от 155,02 лв. на мегаватчас на 136,82. В резултат на това вместо да бъде увеличена с 57,41 на 100, цената за столичните клиенти се планува да нарасне с 38,93 %. 

КЕВР ще организира публично разискване по препоръчаните цени за тока и парното на 7 юни, а на 1 юли ще вземе дефинитивно решение.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР