На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението

...
На воден стрес в Европа са подложени 30% от населението
Коментари Харесай

Чака ли ни криза с водата

На воден стрес в Европа са подложени 30% от популацията и 20% от територията. В международен мащаб възходящият дефицит на воден запас, заради климатичните промени и разхищението на вода, заплашва да принуди над 1 милиарда души да мигрират. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, откривайки конференцията на високо ниво „ Интелигентно ползване на водни запаси и Синя дипломация “. Една от функционалностите на водните запаси е задоволяването потребностите на семействата, само че извънредно значимо е смисъла им за промишлеността, енергетиката и селското стопанство, акцентира той.

„ Постигането на стабилно и дейно ръководство на водите, наред с намаляването на засушаването и дефицита на вода, е допустимо единствено с използването на интегриран метод, съгласуван с новата климатична действителност на европейско и международно равнище. Този метод би трябвало да бъде съгласуван с националните специфики на всяка страна “, това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. По думите ѝ България поставя старания да отрази въздействието на промените на климата и да планува ограничения за акомодация и намаляване в интелигентното ръководство на водите на национално равнище, в това число ръководство на комплексите от значими язовири, проекти за ръководство на речните басейни, проекти за ръководство на риска от наводняване и други

Ключово за реализиране на задачите е обезпечаване на съответно финансиране на водния бранш освен за подсилване на напъните за реализиране на резистентност на водите, само че и за гарантиране на използването на съществуващото и идното да бъде признато съществено европейско законодателство, в това число директивата за питейни води, директивата за филтриране на отпадъчните води и директивата за предпочитаните субстанции, изясни Колева.

За президента на КНСБ Пламен Димитров достъпът до качествена питейна вода и канализация е всеобщо право. Публичните институции и всички заинтригувани страни са длъжни да обезпечават това право. „ България е една от страните, които имат съществени водни запаси, само че в това време загубите в мрежите са доста огромни “, разяснява още той и добави, че са нужни повече вложения. 
 istock istock
„ Все повече осъзнаваме цената на водата в международен проект. Но към момента страните не поставят задоволително старания да работят за по-ефективно потребление на водата. С оферти от нас Син пакт желаеме и чакаме от Европейска комисия да направи водата самостоятелен стратегически приоритет за Европа “, сподели Пиетро Франческо де Лото, президент на Консултативната комисия за индустриални промени на ЕИСК.

60% от водата не доближава до потребителите

Той показа и визията на ЕИСК във връзка с Синята договорка, в която се разказани 15 управителни правилото, които би трябвало да се осъществят посредством 21 ограничения. Сред тях са събиране на надеждни данни за настоящото положение и трендове на ниво Европейски Съюз във връзка с водоснабдяване и достъп до вода, задълбочени оценки на водната инфраструктура и водните запаси на всяка страна, въвеждане на тласъци за преход към кръгова водна стопанска система, въвеждане на критерии във всички фондове на Европейски Съюз за стабилно потребление на вода и други

Според изпълнителния шеф на Water Europe Дърк Крол би трябвало да се работи главно в три насоки, а точно: единно законодателство и политики във връзка с водата, обективно установяване на цената на водния запас и осъзнаването на обстоятелството, че светът е изправен пред водна рецесия.
 istock istock
„ Пет от десетте най-големи риска в международен мащаб са свързани с водата. Необходимо е трансгранично ръководство на водите. В света има над 200 споделени водосборни басейна, 150 от тях са в Европа, а 5 - в България. Нужна ни е добра обща регулаторна рамка, само че би трябвало да се работи и по национални политики по ръководство на водата “, съобщи Филип Бийтълстоун, шеф „ Сътрудничество и дипломация по водите “ на Международния институт по водите в Стокхолм. Той добави, че провокациите са свързани главно с осъществяването на тези политики и отчетността им.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР