Почти всеки реагира на музиката с някакво движение, независимо дали

...
Почти всеки реагира на музиката с някакво движение, независимо дали
Коментари Харесай

Танцовите движения на човек са уникални, като пръстов отпечатък

Почти всеки реагира на музиката с някакво придвижване, без значение дали посредством леки потупвания на пръстите или пък диво буги. Неотдавнашно изобретение демонстрира, че танцовият ни жанр съвсем постоянно е еднакъв, без значение от типа музика и компютърът може да разпознава личността на танцьора с изумителна акуратност.

Проучването по какъв начин хората се придвижват към музиката е мощен инструмент за откривателите, които желаят да схванат по какъв начин и за какво музиката ни въздейства по метода, по който го прави. През последните няколко години откривателите от Центъра за интердисциплинарни музикални проучвания към Университета в Ювяскюля, Финландия, са употребявали технология за снимане на придвижване – с цел да научат какво вашите танцови придвижвания приказват за вас, като да вземем за пример какъв брой сте екстровертни или невротични, в какво въодушевление сте сега или даже дали сте съпричастни към други хора.

Наскоро обаче, учените откриха нещо, което ги изненада.
„ Всъщност не търсехме този резултат, защото се бяхме заели да учим нещо напълно друго “, изяснява доктор Емили Карлсън, водещ създател на проучването.

„ Първоначалната ни концепция беше да забележим дали можем да използваме машинно образование, с цел да идентифицираме в кой род музика танцуват нашите участници въз основа на техните придвижвания. “

Движенията на 73-ма участници в изследването са снимани, до момента в който танцуват в осем разнообразни жанра: Блус, Кънтри, Електронен джаз, Метал, Поп и други Единствената директива, която участниците получават, е да слушат музиката и да се движат по всевъзможен метод, който им се коства натурален. „ Смятаме, че е значимо да учим феномени, защото те се срещат в действителния свят, по тази причина използваме натуралистична парадигма за проучване “, споделя проф. Петри Тойвиайнен, старши създател на проучването.

Изследователите проучват придвижванията на участниците, употребявайки машинно образование, пробвайки се да разграничат музикалните жанрове. За страдание, техният компютърен логаритъм съумява да разпознава верния род в по-малко от 30% от случаите. Но учените са мощно сюрпризирани, когато откриват, че компютърът може вярно да разпознава кой от 73-те индивида танцува в 94% от времето.

„ Изглежда, че танцовите придвижвания на човек са тип пръстов отпечатък “, споделя доктор Паси Саари, съавтор на проучването и анализатор на данни. „ Всеки човек има неповторим автограф за придвижване, който остава еднакъв, без значение от това на какъв тип музика танцува. “

Някои жанрове обаче имат по-голям резултат върху обособените танцови придвижвания, в сравнение с други. Компютърът е по-малко прецизен при идентифицирането на хора, когато танцуват на метъл музика.

„ Съществува мощна културна асоциация сред Метал и някои типове придвижване, като тръскането на главата “, споделя Емили Карлсън. „ Вероятно метал музиката кара повече танцьори да се движат по еднакъв способи, което затруднява разграничаването им. “

Означава ли това, че скоро софтуерът за различаване на персони по време на танци ще бъде употребен като този за различаване на лица? „ Не се интересуваме по-малко от приложения като наблюдаване, в сравнение с от тези, което тези резултати ни споделят за човешката благозвучност “, изяснява Карлсън.

„ Имаме доста нови въпроси, които би трябвало да си зададем, да вземем за пример дали подписите ни за придвижване остават същите през целия ни живот, дали можем да открием разликите сред културите въз основа на тези подписи на придвижването и до каква степен хората са в положение да разпознаят човеци от техните танцови придвижвания в съпоставяне към компютрите. Повечето проучвания пораждат повече въпроси, в сравнение с отговори, „ заключава тя, “ и това изследване не е изключение “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР