В началото на 2016 г. създателят и директор на Facebook

...
В началото на 2016 г. създателят и директор на Facebook
Коментари Харесай

Марк Зукърбърг разкри най-новото си творение: изкуствен интелект Джарвис

В началото на 2016 година основателят и шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг си насочи предизвикването да сътвори изкуствен интелект (ИИ) , който да ръководи дома му и да му оказва помощ в работата. Той кръсти плана Джарвис (Jarvis) на името на ИИ от комикса на Марвел „ Железният човек “. Действителният Джарвис може да не е чак на равнището на фамозния си адаш, само че това, което Зукърбърг е основал е много впечатляващо.

Зукърбърг даде изясненост във връзка с процеса на построяването на Джарвис освен това с висока доза искреност за мощните и слабите му страни. Системата оказва помощ на него и брачната половинка му Присила в къщата като включва и изключва лампите, демонстрира къде се намира кучето им (на име Бийст „ Beast ” ) и ги известява дали щерка им си играе в стаята си.

Зукърбърг не просто трябвало да свърже всички устройства, само че е трябвало да го направи безвредно. Както изяснява Fast Company, домашната мрежа в същината си е удължение инфраструктурата на Фейсбук, която слага ограничавания на нещата, които могат да се управляват. Свързаните с интернет хладилници да вземем за пример, нямат документа за сигурност на Фейсбук. Това не е проблем за множеството хора, само че и множеството хора не са Марк Зукърбърг. Да държи сигурността в дома си под цялостен надзор е била съществена задача.

Един от най-интересните аспекти на плана е метода, по който е избрал да взаимодейства и комуникира с Джарвис.

Едно от нещата, което ме изненада в връзката ми с Джарвис е, че когато мога да предпочитам дали да приказвам или да пиша, аз пиша доста повече в сравнение с допусках. Подобно, когато Джарвис комуникира с мен, аз избирам да получа информацията като текст, а не като глас. Така е тъй като гласът може да бъде объркващ, а текстът ти дава повече надзор върху момента, в който искаш да го погледнеш. Дора когато приказвам на Джарвис през телефона си, избирам да получа отговора като текст.

Зукърбърг споделя, че има наклонност за налагане на текстовата връзка над гласовата и това ще играе значима роля в бъдещите интеракции с ИИ. Въпреки това той не подценява смисъла на опциите за различаване на гласови известия и команди. „ На психично равнище, един път започнеш ли да приказваш със системата, започваш да влагаш повече прочувствена дълбочина в връзката, в сравнение с би вложил в текстова или графична връзка с компютъра. “

По време на работата си по плана Зукърбърг бил любопитен да разбере в кои сфери ИИ е напреднал оттатък това, което сме считали за допустимо, както и в кои области още изостава.

ИИ е по-близо до това да прави по-значими неща, в сравнение с множеството хора допускат – ръководство на коли, лечение на заболявания, разкриване на планети, схващане на медиите. Всички тези неща ще имат голямо въздействие върху света, само че ние към момента се опитваме да си изясним какво тъкмо е същинският разсъдък.

В това точно е същността на целогодишната авантюра на Зукърбърг с ИИ. Изисква се ужасно доста работа да се програмира ИИ да прави характерни задания и макар че е впечатляващо, това не е „ независимо учене “.

Все още сме доста надалеч от това да разберем по какъв начин работи самият развой на учене. Всичко, което направих тази година – натурален език, лицево различаване, гласово различаване и така нататък – всичко това са разновидности на един и същи фундаментален модел, който се състои от техники за различаване. Знаем по какъв начин да покажем на компютъра доста образци за нещо, тъй че машината да може да го разпознава безпогрешно. Все още обаче не знаем по какъв начин да вземем концепция от някъде и да я използван за нещо напълно друго.

Зукърбърг е горделив с достиженията си от тази година. Той си дава сметка, че това, което може да сътвори за 150 часа свободно време през годината е нищо е спрямо това, което могат да създадат топинженерите в компанията му за времето, с което разполагат. Тъй като Джарвис е прекомерно привързан с неговия личен дом, Зукърбърг не възнамерява да пуска кода на ИИ, само че по някое време може да послужи за база на бъдещи артикули. „ Ако в миналото основа код, който сплотява повече функционалности за автоматизация, може и да го пусна и естествено това може да е основа за нов артикул. “

Може да се каже, че Зукърбърг е съумял в това предизвикателство и сме любопитни да научим какви цели си е сложил за 2017.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР