Почти цялостно замърсяването на въздуха над Сливен е през отоплителния

...
Почти цялостно замърсяването на въздуха над Сливен е през отоплителния
Коментари Харесай

80% от замърсяването на въздуха в Сливен - през зимните месеци

Почти изцяло замърсяването на въздуха над Сливен е през отоплителния сезон. Причината - повече от 40% от семействата употребяват за отопление твърдо гориво като въглища или дърва.

Приблизително толкоз от жителите на града на 100-те войводи се отопляват на ток. Сред най-големите замърсители са кварталите “Клуцохор”, както и “Ново село”, където е и родната къща на Панайот Хитов.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че локалното топлофикационно сдружение е измежду най-големите замърсители на въздуха, семействата на парно са под 20%.

Според разбора на общината при рискови обстановки битовото отопление може да докара до превишение няколко пъти над нормата на рисковите частици.

Все отново обаче Сливен е съумял да преодолее пиковото замърсяване от 2011 година, когато дните с замърсен въздух са били съвсем една трета от цялата година. Сега общината е измежду дребното у нас, които покриват всички правила.

Снимка: btvnovinite.bg

През миналата година дните със замърсяване са били 23 (при норма 35), а преди десетилетие - с 20 повече. За 2018 година средногодишната стойност на фините прахови частици е 23 микрограма на пространствен метър (при норма 40).

Въпреки това обаче в града с население под 100 000 души има и дни, в които се регистрира замърсяване 4 или 5 пъти над нормата - каквито стойности са постоянно срещани и в столицата. В огромна част от дните с замърсен въздух обаче вятър съвсем не духа и поради това замърсяването не се разсейва и се задържа над града.

Своите визии за оправянето с казуса показват кандидат-кметовете на Сливен Стефан Радев от ГЕРБ, Кольо Милев от Българска социалистическа партия, Йордан Лечков от „ Нова алтернатива” и Румен Бозуков от „ Движение ЗАЕДНО за промяната”.

Снимка: btvnovinite.bg

Стефан Радев, претендент за кмет от ГЕРБ

" За първи път Сливен беше отличен в класацията за най-хубав град за живеене през миналата година като най-зелен град поради най-ниското равнище на фини прахови частици във въздуха и максимален % рециклирани боклуци ", сподели Радев.

" През тези години сме подкрепяли напъните да се топлофицират повече квартали. Най-евтиното парно в България е в Сливен ", добави той.

Кольо Милев, претендент за кмет от Българска социалистическа партия

" Трябва да се обърне внимание на зелените площи в междублоковите пространства, както и на по-старите квартали в Свилен по отношение на потреблението на твърдо гориво ", сподели Милев.

Йордан Лечков, претендент за кмет от " Нова опция "

" Най-големите квартали в Сливен от 2008 година са газифицирани и топлофицирани. Това е главното, на което би трябвало да се натъртва. В момента страната води една политика за саниране. Правилният път е газификация и топлофикация ", сподели Лечков.

Той насочи въпрос към ръководещите дали тецът в града гори отпадъци от Италия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР