Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за

...
Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Средната брутна заплата на учител може да достигне 1500 лв. през 2020 г.

Съветът за тристранно съдействие прегледа законопроекта на държавния бюджет за следващата година и на здравната каса и на Национален осигурителен институт. През 2020 година Касата ще разполага с към 400 милиона лв. повече по отношение на тази година.

Половината от спомагателните средства ще отидат за лечебните заведения.

С плана на бюджет на публичното обезпечаване се планува актуализация на пенсиите с 6,7 на 100 през юли и опазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и разпоредбите за болничен.

Финансовата рамка за следващата година планува и растеж на приходите. В бюджетния бранш той ще бъде 10 на 100.

За учителите е заложено нарастване от 17 на 100, като прогнозите са, че по този начин междинната брутна заплата на преподавател ще доближи 1500 лева
Владислав Горанов: Средна заплата сред 1400 и 1500 лева през 2021 година е постижима и допустима Догодина се чака да бъдат отделени повече средства за обучение – 610,1 млн. лв. повече от бюджета за 2019 година
Като учител по български с две години стаж Траяна Иванова няма да стигне заплатата от 1500 лв. следващата година. Но въпреки всичко знае по какъв начин ще похарчи спомагателните пари: за книги, спектакъл, музика и пътувания.

Ръстът през идващите години ще я стимулира да остане преподавател: „ Аз премислям жилище и това доста би ми помогнало в персонален план”, сподели тя.

Директорът признава, че плануваното нарастване няма да улесни доста намирането на преподаватели по някои предмети:

„ Тези, които са приключили осведомителни технологии, стартират със заплата 3000 лева, доста мъчно можем да съпоставяме, при нас един от профилите е осведомителни технологии и доста мъчно можем да намерим информатици, математици, физици”, добави Траяна Иванова.

Освен за учителите, планувано е нарастване на приходите и за другите бюджетни чиновници с 10 на 100.

Статистиката регистрира, че и без плануваното нарастване от следващата година, междинните заплати в обществения бранш изпреварват тези в частния.

По-видима е тази картина в по-малките градове – там частният бранш предлага доста по-ниски заплати, няма ги тези огромни работодотали в услугите, които дават високата заплата, индустрията също е с по-ниска добавена стойност.

По-високите приходи в обществения бранш обаче се изясняват и със сивата стопанска система в частния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР