Почти цяло хилядолетие алхимиците упорито преследват една химера - философският

...
Почти цяло хилядолетие алхимиците упорито преследват една химера - философският
Коментари Харесай

Откъде идва елементът фосфор? Астрономите разкриха

Почти цяло хилядолетие алхимиците настойчиво преследват една фантазия - философският камък, който трансформира всички неблагородни метали в злато. Обсебен от безумните им хрумвания, Хенинг Бранд, боец в оставка, след доста опити с урина, която изпарявал и накалявал, съумял да получи восъкообразно вещество, което свети в мрака.

Мистично настроеният изобретател решил, че е постигнал фантазията на хиляди алхимици преди него. Всъщност амбициозният авантюрист направил освен това през 1669 година - разкрил един от най-важните химически детайли, на който е съдено да играе значима роля в човешката история, а смисъла му за живота на планетата е повече от неоценимо.

Елементът фосфор се съдържа във всички живи организми. В индивида е към 1 %, като главно е концентриран в костите и зъбите. Тялото ни го употребява главно за произвеждане на фосфат, съединението, което взе участие в състава на мембраните на клетката, в мускулната тъкан, в невроните, а също по този начин и като основа на ДНК. Ключовото му значение е несъмнено, само че до момента въпросът къде във Вселената се образува и по какъв начин идва до нашата планета този детайл нямаше отговор.

Днес задачата на сондата Розета и телескопа АЛМА, комбинирайки своите благоприятни условия и мощност, помогнаха за разрешаване на загадката на фосфора. Вече е ясно по какъв начин този скъп детайл е пътешествал, с цел да стигне до Земята и да се включи в състава на всички живи организми.

Според астрономите градивният детайл с основна роля за нас се е формирал в регион от Космоса, който прилича облак от газ и прахообразни частици сред звездите. Кометите, стигащи до Земята, са го пренесли и по този начин се е поставило началото на живота на нашата планета.]

 Откъде идва детайлът фосфор? Астрономите разкриха

Вече са изяснени процесите, създали допустимо възникването на живот преди 4 милиарда години на Земята, а в тях значима роля играе детайлът фосфор.

Мястото, където се основава фосфор, астрономията отбелязва като AFLG5142. Зад неразбираемите числа и букви стои район в съзвездие Колар, в който има обилие от молекули, съдържащи фосфор, включително фосфорен оксид. Наричат мястото също детска ясла за звезди, тъй като районът е звездообразуващ.

Наблюденията с телескопа АЛМА посочили, че раждането на фосфорните молекули става в огромен развой, който съпътства образуването на нови звезди и системи от планети.

Тъй като кометите доставят най-вероятно огромни количества органични съединения за Земята, те също играят значима роля в цялостния развой на възникване на живот на планетата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР