Почти цяла Русия и цяла Австралия ще бъдат под вода.

...
Почти цяла Русия и цяла Австралия ще бъдат под вода.
Коментари Харесай

Москва изчезва, ако морето се покачи с 200 метра

Почти цяла Русия и цяла Австралия ще бъдат под вода. На мястото на Европа ще има дребен архипелаг. Индия ще бъде изцяло скрита под вода. Всичко, което ще остане от нашия континент, са планинските региони на Китай, Непал, Монголия, Турция, Афганистан, Иран и дребни елементи от Казахстан и Пакистан. Почти цяла Африка ще бъде скрита под водата. И от двете Америки ще останат единствено тесни линии земя. Ужасяваща вероятност, нали?

Тази апокалиптична картина преглеждат метеоролозите от Метео Балканс, като прецизират, че са попаднали на

страховита карта на Земята, която демонстрира в какво ще се трансформира нашата планета, в случай че равнището на Световния океан се повиши с 1000 метра. 

Следва обяснението дали този сюжет въобще е реален.

Когато един пространствен километър лед се разтопи някъде в Антарктида (толкова голям мразовит куб със страна един километър), равнището на Световния океан се покачва единствено с 2,77 микрометра! Изчислихме тъкмо, въз основа на обстоятелството, че площта на Световния океан е 361 милиона квадратни метра. км. Но можете да ревизирате още веднъж!



Представете си какъв брой нищожно е това! Дебелината на човешкия косъм е почти 40 - 70 микрометра. Диаметърът на еритроцита в човешката кръв (това са същите червени кръвни кафези, които придвижват О2, с помощта на което кръвта ни е червена) е седем микрометра. Дебелината на алените кръвни кафези е един микрометър в центъра и два микрометра по краищата.

Оказва се, че един разтопен пространствен километър лед прибавя дълбочина към Световния океан, сравнима с дебелината на алено кръвно телце в човешката кръв! Малко? Колко по-малко?!

Но се оказва, че годишно в Гренландия се топят 300 кубически километра лед, а в Антарктида - 80 кубични километра км! И това е нито повече, нито по-малко, а цялостен милиметър годишно до дълбочината на Световния океан. Плюс топенето на други ледени покривки и Арктика, плюс термичното уголемение на морската вода. И за една година дълбочината към този момент се е нараснала с цели три милиметра!

Проблемът е, че скоростта на процеса нараства всяка година. И навръх брега има доста огромни градове. Като цяло учените предвиждат, че

в случай че равнището на Световния океан се повиши единствено с 10 метра, тогава към 10% от популацията на Земята ще остане без жилище, защото крайбрежните градове ще бъдат наводнени.

Моделирахме тази обстановка. Оказва се, че в случай че равнището на водата се повиши с 10 метра в Крим, да вземем за пример, то той ще се трансформира в остров:



Ако равнището на водата се повиши с 25 метра, то 20% от популацията на Земята ще остане без покрив над главите си.

И целият север на Крим, дружно с Джанкой, ще бъде под вода... Водата ще покрие съвсем целия Кубан, а Азовско море ще се разпръсне тъкмо до Краснодар...

Цялата Каспийска равнина дружно с Астрахан ще бъдат наводнени, а жителите на Волгоград ще живеят на брега на Каспийско море. Уау, само че това е единствено 25 метра! Какво ще стане, в случай че внезапно водата в действителност се повиши с километър и наводни съвсем цяла Евразия и други континенти? Тогава ще би трябвало ли нашата планета да бъде преименувана от Земя на Океан?

Между другото, в случай че смятате, че китайците не са в заплаха в този случай, тогава погледнете деликатно картата - в случай че равнището на водата се повиши с хиляда метра, съвсем всички гъсто обитаеми региони на Китай ще бъдат наводнени. И един милиард китайци ще би трябвало да потърсят леговище в заснежените планини.

Дори не можем да си представим къде ще отидат милиард и половина индийци!



Но... ще побързаме да ви успокоим. Апокалиптичен сюжет с повишаване на морското ниво с 1000 метра е, за благополучие, неосъществим! Дори в случай че след хиляда или няколко хиляди години целият лед на Земята се разтопи, равнището на водата ще се повиши с към 70 метра.

Вярно е, че учените вършат спогодба, че като се вземе поради термичното уголемение на морската вода и някои други фактори (не знаем какви са тези фактори), равнището на Световния океан може да се увеличи малко повече - със 150-200 метра.

Какво се случва, когато равнището на водата се повиши с 200 метра? Крим, да вземем за пример, ще се трансформира в дребен остров с дължина 100 и тридесет километра... Москва? Няма да има Москва - тя съвсем изцяло ще изчезне под водата...

Между другото, в случай че равнището на Световния океан се повиши с 200 метра, най-вече ще пострада нашият континент Евразия. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР