Почти цяла България бе изправена на нокти след пристигането на

...
Почти цяла България бе изправена на нокти след пристигането на
Коментари Харесай

Експерти разкриват какво да направите, ако имате съмнения, че сметката ви за ток е надписана

Почти цяла България бе изправена на нокти след идването на декемврийските сметки за ток. Абонат на EVN от Стара Загора се жалва, че сметката му за ток през април била 55 лева, до октомври плащал по 90-100 лева, за ноември – 157 лева, а за декември платил 420 лева

 

В същата обстановка с фрапантно набъбнала сметка за ток се намира и Цветанка Николова от столичния квартал „ Борово “, която е клиент на „ Еврохолд “ (бившата ЧЕЗ). И тези случаи надалеч не са единични – в репортажи на медиите хора от разнообразни обитаеми места се жалват, че пред последния месец на 2023 година, сметките им за електрическа енергия са скочили двойно, че даже тройно.

 

Според енергийните предприятия, не се е случило нищо изключително, което да увеличи сметките им неколкократно, а не с няколко %. Те обаче напомнят, че по традиция през декември има рекордно ползване освен поради по-ниските температури, а и поради множеството насъбрани празнични дни, когато хората прекарват повече време вкъщи и се глезят повече.

 

Столична топлофикация, която е най-голямата у нас, разгласява графики с месечни данни за създадената топлоенергия и за междинната температура. От там излиза наяве, че декември е бил с 3.3 градуса по-мразовит спрямо ноември, а по отношение на декември 2022 година – с 0.4 градуса по-студен. Съответно създадената топлинна сила също е била повече.

 

Експертите от EVN пък бързат да пояснят, че понижението на външната температура с един градус, усилва потреблението на сила за отопление с към 10%.

 

Данните на „ Енерго-про “ пък сочат, че през зимните месеци потреблението на електрическа енергия нараства д 30-40% по отношение на септември и със 70% спрямо лятото. Освен това не би трябвало да се подценява и фактът, че от 01.07.2023 година бяха увеличени цените на тока за бита и това също би трябвало да бъде взето под внимание, когато се съпоставят сметките за ток по отношение на декември 2022 и 2023 година

 

Въпреки всички тези пояснения множеството клиенти са уверени, че сметките им за ток, са надалеч от действителните и са фрапантно надписани. Петър Тенчев от Пловдив пък отбелязва, че заменените електромери с уреди с електронно отчитане май са с „ отдалечено манипулиране и пипат софтуера, което кара фактурите да порастват “. В този ред на мисли потребителите допускат, че с високите сметки за ток евентуално покриват 13-те заплати на чиновниците на енергото.

От ЕРП-тата обаче са безапелационни, че високите сметки се дължат на повишеното ползване или недостатък на електромера. Ако е второто, то тогава уредът би трябвало да бъде заменен.

 

Съветът на специалистите към всички тези, които имат подозрения, че сметките им са надписани, е да подадат недоволство към съответния снабдител и да бъде поискана инспекция. Дружеството би трябвало да отговори в 30-дневен период. В случай на неудовлетворяващ отговор ли пък в случай че не е получен в инструкции период, клиентът има право да подаде тъжба в КЕВР или в Министерството на енергетиката.

 

Ако пък се съмнявате в показанията на отчитащите потреблението ви уреди, дайте ги за експертиза в профилирана лаборатория. В случай, че уредът се окаже нередовен, сдружението ще покрие разноските за инспекцията му.

Инфо: Уикенд

Тагове: сметки за ток декември ЕРП експерти EVN „ Еврохолд “ „ Енерго-про “ застудяване понижение на температурата празнични дни
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР