Почти целогодишно в супермаркетите купувачите са привлечени от красивите жълто-оранжевите

...
Почти целогодишно в супермаркетите купувачите са привлечени от красивите жълто-оранжевите
Коментари Харесай

Райска ябълка – полезни свойства

Почти целогодишно в супермаркетите купувачите са привлечени от красивите жълто-оранжевите плодове на райската ябълка. Тя е освен доста апетитен, само че и извънредно здравословен плод.

Родината на райската ябълка е Китай. Оттам този плод се популяризирал из цяла Източна Азия, а по-късно и Япония. Едва в края на 19 век целият свят научи за този хубав плод. Райската ябълка има към 500 разновидности, множеството от които порастват в тропически климат.

Полезните свойства на райската ябълка се изясняват с богатия хранителен състав. Например тя има два пъти повече потребни микроелементи и хранителни фибри от ябълките. Съдържа огромно многообразие от антиоксиданти, доста вода, протеини, въглехидрати, органични киселини и ферментативни субстанции. Богата е на калий, калций, магнезий, фосфор и желязо, както и витамини А, С и Р.

Може би, най-важното свойство на райската ябълка е изключително скъпо за дамите, които наблюдават тежестта си – тя е диетичен плод. Благодарение на високото си наличие на пектин, оказва помощ при разнообразни храносмилателни разстройства, а това значи, че е потребна в битката с непотребното тегло. Райската ябълка се употребява в националната медицина за лекуване на болести на стомаха.

 Ползи от райската ябълка

Високата централизация на захар, която е глюкоза и фруктоза, поддържа вярното действие на сърцето и кръвоносната система, подхранва сърдечния мускул, като в това време не покачва равнището на глюкозата в кръвта до сериозно. Независимо от това, за диабетиците е по-добре да не се увличат по райската ябълка, тъй като в случай че прекалят, може да покачат равнищата на кръвната си захар.

И това не е всичко, райската ябълка е богата на още куп детайли, които влияят позитивно на разнообразни области на човешкото тяло. По-специално, заради високото си наличие на магнезий, райската ябълка понижава вероятността от струпване на камъни в бъбреците, а витамин А, намиращ се в нея, защищава организма от появяването на ракови тумори.

Витамините С и Р дейно укрепват кръвоносните съдове. Освен това, плодът има диуретично и тонизиращо свойство, позитивен резултат върху простатата, което го прави извънредно потребен плод за мъжете.

Списъкът с изгодите от потреблението на райската ябълка е доста дълъг.

Успокоява нервната система, покачва успеваемостта и понижава главоболието. Тя е антибактериално средство за битка с Ешерихия коли и Стафилококус ауреус. В случай на настинки и кашлица, можете да вършиме гаргара със сок от райска ябълка, разредена с вода, с цел да облекчите положението си.

 Полезни свойства на райската ябълка

Като цяло, лекарите и учените означават, че райската ябълка е най-полезна в профилактиката на сърдечните болести и кръвоносната система. Тя обезпечава сложни изгоди за организма и по тази причина умерената ѝ приложимост се предлага на всички.

Райската ябълка може да се употребява и за козметични цели. Маска от райска ябълка и яйчен белтък би била доста потребна за дамите, тъй като дейно почиства порите и унищожава дребни пъпки. Подобно на други оранжеви плодове (кайсии, праскови, пъпеши, портокали, мандарини, моркови) усъвършенства цвета на кожата и усилва производството на химически субстанции, отговарящи за сексуалността.

За да запазите потребните свойства на плода, е належащо да се научите по какъв начин да избирате и съхранявате райската ябълка. Трябва да закупите добре узрял плод – единствено следователно неговата пулпа ще бъде сочна, вкусна и здравословна. Най-полезно е да консумирате единствено сурова райска ябълка, само че в случай че желаете, можете да я изсушите за подготвяне на сиропи, конфитюри, желета и др.

Съхранявайте плодовете доста деликатно като се стараете да не повредите кожата на райската ябълка. Най-добре се съхранява замразена. Друг добър вид за дълготрайно предпазване е да държите райската ябълка за 12 часа в топла вода, след което съхранявате в ледник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР