Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините

...
Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините
Коментари Харесай

30 години след войната: Минните полета в Босна още крият опасност

Почти три десетилетия след войната в Босна и Херцеговина мините и избухливите устройства към момента носят смъртна заплаха за популацията, а към 900 квадратни километра от територията на страната са минирани, съобщи организация Хина.

Според Центъра за противоминни дейности в Босна и Херцеговина (BHMAC) и Администрация „ Гражданска отбрана “ на босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, директно след войната е имало повече от 4200 километра минирана територия, което съставлява 8,9 % от общата територия на страната. По-голямата част от тази територия е била разминирана, макар че към 870 квадратни километра или 1,7 % от общата територия на страната към момента се счита за рискова.

BHMAC разгласява тези данни във вторник по случай Международния ден за информираност и подкрепяне на противоминните дейности, отбелязващ се на 4 април.

Около 2/3 от разпознатите минни полета в Босна и Херцеговина се намират на територията на Мюсюлманско-хърватската федерация. През март започнаха действия по разминиране на територията край границата сред Босна и Хърватия, край Бихач, и се чака територията да бъде изцяло разминирана до втората половина на 2024 година

След 1995 година 622 лица са били убити от мини в Босна и Херцеговина, като 53 от тях са били разминиращи служащи.

Директорът на BHMAC Саша Обрадович сподели пред локални медии, че цялата страна би трябвало да бъде почистена от мини до края на 2027 година Крайният период е избран от националната разминираща тактика, само че всичко зависи от това дали ще има задоволително пари за осъществяването, които до момента са предоставяни от задгранични донори, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР