Почти половината аптеки у нас не са готови да въведат

...
Почти половината аптеки у нас не са готови да въведат
Коментари Харесай

Много аптеки не са готови за системата за разпознаване на фалшиви лекарства

Почти половината аптеки у нас не са подготвени да вкарат системата за различаване на подправени медикаменти. Причината е, че за огромна част от търговците осъществяването на новите условия и въвеждането на специфичен програмен продукт са непостижими. Някои даже предизвестиха, че ще се стигне до банкрути.

Аптеката в свищовското село Новград е единствената за 8 обитаеми места в региона. До седмици тя ще би трябвало освен да обслужва хиляди пациенти, само че и да вкара нов програмен продукт и електронни четци против подправени медикаменти. Според част от фармацевтите, вложенията щели да оскъпят и самите медикаменти.

„ Категорично това е подвеждащо изказване – пазарът на медикаментите и цената са контролирани от страната, това не може да стане по волята на производителите”, сподели пред Нова телевизия проф. Илко Гетов.

От организацията за верификация на медикаментите оспорват и данните, че аптеките не са подготвени за системата. „ Тези условия – за интернет и програмен продукт – са базови, с цел да сключиш контракт със здравната каса. Само след няколко месеца ни следва електронно опазване на здравето, където същите тези условия ще бъдат наложителни, с цел да останеш да съществуваш”, сподели още проф. Гетов.

Фармацевтите, обаче, са единни, че още никой не е подготвен за другата система – тази, която ще следи наличностите от медикаменти и ще лимитира паралелния експорт. Тя влиза в действие от 12 февруари.

„ Шест месеца ще се събират тези данни, с цел да може да се генерира лист със неразрешени за експорт медикаменти. В този интервал режимът считам, че ще бъде по-либерален. По отношение на верификацията – също считам, че ще има време за въвеждане гладко на изискването”, сподели доктор Даниела Дариткова.

Според здравните управляващи, аптеките щели да проработят по-лесно след въвеждането на електронната рецепта. чака се това да стане до края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР