Почти 2/3 от швейцарските избиратели одобриха плана на правителството за

...
Почти 2/3 от швейцарските избиратели одобриха плана на правителството за
Коментари Харесай

На референдум швейцарците подкрепиха еднополовите бракове

Почти 2/3 от швейцарските гласоподаватели утвърдиха проекта на държавното управление за въвеждане на еднополови бракове, съгласно първите прогнози след референдума през днешния ден, предава Агенция Франс Прес.

Според прогнозите на статистиците от GFS Bern, които организираха главните анкети по време на акцията, 64% от гласоподавателите поддържат предлагането „ брак за всички “, което ще приведе алпийската нация в сходство с по-голямата част от Западна Европа.

Избирателните секции затвориха по обяд (10:00 GMT), като се чака цялостните резултати да дойдат в границите на часове.

Еднополовите двойки към този момент могат да записват гражданско партньорство, като всяка година се основават към 700 такива партньорства. Този статут обаче не дава същите права като брака, в това число за приемане на поданство и взаимно осиновяване на деца.

След години на диспути и полемики швейцарският парламент утвърди през декември предходната година законопроект, допускащ еднополови двойки да се женят в страната с 8,6 милиона души. Но той беше оспорен в границите на системата за директна народна власт в Швейцария, като съперниците събраха 50 000 подписа, нужни за слагането на въпроса на референдум.

Правителството и Народното събрание приканиха гласоподавателите да поддържат " брака за всички ", с цел да се отстрани " неравното отношение " сред хетеросексуалните и гей двойките.



Проучванията на публичното мнение по време на акцията демонстрират, че членовете на някои християнски конгрегации и последователите на дясната популистка Швейцарска национална партия (SVP) - най-голямата политическа партия в Швейцария - са най-склонни да се опълчват на легализирането на еднополовите бракове.

Промяната на закона ще разреши на еднополовите двойки да се женят в цивилен церемонии и ще им обезпечат същите права като на другите фамилни двойки. Чуждестранните съпрузи ще получат право да аплайват за поданство посредством опростена процедура и еднополовите двойки ще могат да осиновяват дружно деца. И в това, което се оказа най-противоречивият аспект на акцията за референдум, лесбийските двойки ще имат достъп до дарения на сперматозоиди.

Противниците окачиха из швейцарските градове ярки плакати, които предупреждаваха, че законът ще унищожи " ролята на бащата ". Един от плакатите демонстрира плачещо бебе с ухо, маркирано като това на добитък, и надпис: „ Бебета при поискване? “ Друг с голяма глава, сходна на тази на зомби, представляваща мъртъв татко, беше покрита отблизо главно учебно заведение в южния кантон Уолис от боязън, че ще изплаши децата.

Успоредно с референдума беше извършено второ гласоподаване по самодейност на младежкото крило на Социалистическата партия, озаглавено „ Намаляване на налозите върху заплатите, данъчен капитал по обективен метод “.
Поддръжниците на по този начин наречената самодейност „ 99 % “ желаеха по-голямо данъчно облагане върху високите равнища на финансови приходи, като прагът ще бъде избран от Народното събрание. Генерираните доходи биха били употребявани за понижаване на налозите върху приходите за по-бедните. GFS Bern предвижда, че самодейността е отхвърлена, като единствено 34 % поддържат предлагането.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР