Почивката е важна част от процеса на извършването на каквато

...
Почивката е важна част от процеса на извършването на каквато
Коментари Харесай

На колко дълга обедна почивка имаме право?

Почивката е значима част от процеса на осъществяването на каквато и да е активност, без значение дали става въпрос за работа на трудов контракт, частен бизнес, план, гледане на деца и домакинство и други В Конституцията на Република България е планувано, че наред с правото на труд, на работещите се обезпечава и правото на отмора, написа pariteni.bg.

Работниците и чиновниците имат право на почивки в работния ден. Те могат да бъдат една или няколко. Без значение дали работният ден включва една или няколко почивки, по време на работа наложително се обезпечава, която не може да бъде по-малка от 30 минути.

Почивките в работния ден по предписание не се включват в работното време. Това значи, че в случай че работите при 8 часов работен ден, времето за отмора е от горната страна на тези часове. Така да вземем за пример при работно време от 9 до 18 ч. с един час отмора, действително работното време е 8 часа, разграничено с една или повече почивки с обща дълготрайност от един час – работите от 9 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 18 ч., като сред 12 ч. и 13 ч. ползвате обедна отмора от 1 час.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Обедната отмора се е трансформирала в цялостен обред за множеството сл...

Може да има няколко почивки в работния ден, всичко зависи от организацията и типа на работата. Единственото наложително изискване е обезпечаването на не по-малко от 30-минутна отмора за хранене през трудовия ден, което значи, че съответната отмора за хранене може да бъде и в по-голям интервал от време.

Разпределението на работното време и почивките се открива в Правилника за вътрешния трудов ред на предприятието. Там се дефинират началото и краят на работния ден, редът за редуването на промените, почивките по време на работа, редът за отчитане на работното време, времето на наложително наличие в предприятието, когато е уговорено изменчиво работно време, времето за хранене на служащите и чиновниците в производства с непрекъсваем развой на работа и в предприятия, в които се работи непрестанно, както и други въпроси, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа в предприятието.

Има избрани случаи, в които почивката за хранене се включва в работното време – по този начин е в производствата с непрекъсваем развой (смени, дежурства) и там, където се работи непрестанно. Важно изискване за включване на почивката за хранене в работното време е служителят да е длъжен да участва физически на място, несъмнено от работодателя. Когато тези условия са изпълнени, работодателят е задължен да обезпечи време за хранене през работното време.



Физиологични режими на труд и отмора по време на работа се създават и вкарват при всички типове трудова активност и във всички компании и организации, без значение от формата на благосъстоятелност, когато:

- Работният развой е непрекъснат и постоянен и се реализира в сходство с софтуерните условия, организацията на работа и нормирането на труда;

- Продължителността на работния ден (работната смяна) е по-дълга от 6 часа;

- Има създаден режим за труд и отмора за съответния тип труд.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР