Почитателите на киното най-вероятно са чували за една от най-големите

...
Почитателите на киното най-вероятно са чували за една от най-големите
Коментари Харесай

Blockbuster – компания с 9000 магазина и милиарди в печалба, фалира заради една глупава такса

Почитателите на киното най-вероятно са чували за една от най-големите видео вериги в света. Тя в никакъв случай не доближава до България, само че действително има капацитета да се трансформира в водач за дългото си битие. Blockbuster стартира своята история единствено с един единствен магазин и в границите на близо две десетилетия, компанията съумява да стигне впечатляващ мащаб с повече от 9 хиляди местоположения. Киното в действителност е впечатляваща промишленост и няма никаква изненада, че точно свободата за взимане на филм чартърен ще бъде едно от най-хубавите решения за петък вечер, а и освен.

Дейвид Кук е иноваторът зад тази концепция и преди да стартира да се занимава с кино и отдаване на филми чартърен, той работи върху разнообразни компютърни софтуери. Бързо осъзнава, че това не е неговото предопределение и вместо това се насочва към най-голямото си занимание. Едно доста впечатляващо качество е, че на този стадий разполага с 8000 видео касети – преносител за гледане на филми, който идва преди DVD плейърите.

Ключовата смяна, която Кук вкарва, е обвързана със основаването на програмен продукт, който разрешава елементарно и бързо чекиране на филмите. Кук открива една особена ниша, тъй като магазинът му в действителност може да задоволи ползите на клиентите, конкуренцията в този миг разполага с едвам 100-200 кино лентата.

Логично е, че когато има добра система и техника, Кук бързо ще се разрасне и няма да остане с един магазин. В края на годината е отворил още два магазина, а и в този интервал излиза наяве, че мнозина желаят да имат свободата да гледат филм вкъщи и да управляват времето за гледане, вместо да тичат за билети, които с изключение на, че са по-скъпи, действително лимитират своите клиенти.

Идеята също е брилянтна, няколко $ за филм чартърен няма да се приближат до билета за кино, само че също така няма да бъдат тъкмо толкоз скъпи, колкото пазаруването на видео касетата. Кук е разкрил златната мина, която ще го трансформира в милионер за доста малко време. Изчислява се, че новите филми лишават към седмица, с цел да се изплатят като инвестиция, а в границите на 1-2 месеца ще носят доста съществени облаги.

Blockbuster се трансформира не просто в сполучлив бизнес, само че доста скоро води и спонсори, груповата стойност на първата инвестиция е от близо 18.5 милиона $, което за времето си (1987 г.) е доста голям скок. Малко по-късно Кук ще напусне компанията и вложителите ще реалокират централата на бизнеса във Флорида. След една година ще стартира всеобщо закупуване на по-малките съперници и допълнение на сбирката от филми, до момента в който конкуренцията се унищожава постепенно и несъмнено, Blockbuster към този момент разполагат с повече от 800 магазина и са синоним за парадайса на киноманите.

През 1992 година Blockbuster доближават 1000 магазина и отварят порти и в други страни като Англия. Именно този пазар ще разрасне веригата до 2800 магазина. Почитателите на филми ще не престават да се множат, а през 1994 година ще се появи нов вложител, подготвен да даде сумата от близо 8.4 милиарда $ за целия бизнес. Viacom осъзнават, че още има време, с цел да завоюват от тази промишленост и се разделят със сумата. За 5 години бизнесът, който Кук основава, съумява да увеличи своята стойност няколко пъти и към този момент да разполага с 6000 магазина в световен мащаб.

Лебедовата ария на Blockbuster върви към своя край. Компанията Netflix се появява на хоризонта през 1997 година и счита да подложи Blockbuster на едно изключително тестване. Тук се разкриват и някои от главните дефекти. Blockbuster стартират да таксуват клиентите за всеки ден в пресрочване на наема. Компанията е спечелила повече от 800 милиона $ единствено за санкции на своите клиенти и това е близо 16% от приходите им. Именно това нервира мнозина от потребителите, а измежду тях е самият Рийд Хейстингс.

След като му омръзнало да заплаща санкции за просрочено време, той взема решение просто да сътвори нова компания. В началото на нейното битие, той отстранява тази такса и взема решение, че даже може да изпраща филмите, към този момент на DVD притежател до своите клиенти непосредствено в дома. Така икономисва даже времето за разходка. Неговата такса е строго закрепена на месечна база, а не на филм за гледане.

Идеята не просто се харесва, само че и дава опция на потребителите да избират своята конкуренция. Една от най-големите неточности на Blockbuster е, че през 2000 година вземат решение да не закупуват Netflix, въпреки и тъкмо те да са един от най-големите им съперници. Тогава са били подготвени да дават сумата от 50 милиона $, само че в един миг се отхвърлят. Подценяването на главните играчи ще докара до редица проблеми. През 2002 година се появява и още един съперник – Redbox. Те преглеждат съществено грешките и също отстраняват таксата за просрочен наем на филмите.

Най-високият връх на Blockbuster ще са близо 9000 магазина, а те ще носят облага от 5.9 милиарда $. През 2004 година Viacom се разделя с компанията, до момента в който Blockbuster стартират да навлизат в онлайн пространството, изоставайки с много години от Netflix. Именно тогава отстраняват и таксата за просроченото връщане. Макар и това да им коства загуба от 200 милиона $, постанова се да платят и още 200 милиона $, с цел да се трансфорат в онлайн платформа.

Между 2003 и 2005 година към този момент се следи един от най-големите спадове на внимание и множеството анализатори показват, стихващите стойности на акциите им, до момента в който най-сетне се доближава до 75% спад. Мъката ще продължи още 5 години и през 2010 година ще бъде подадено заявката за фалит. Netflix не престават да работят с цялостна пара и да унищожават компанията.

Blockbuster към този момент разполагат с 1 милиард в задължения и се пробват да избягат от отговорност, когато подават декларацията за фалит, а през идната година ще получат инвестиция от 320 милиона $, с които да запазят най-малко 600 магазина отворени. Dish Network се пробват по всевъзможен метод да запазят известността на марката и даже да възродят остарялата бойна популярност, само че след още 3 години и те ще видят, че към този момент няма връщане обратно и дигитализацията е умъртвила старите плеяри и концепцията за взимането на филм от видеотека.

Последният им магазин към момента се намира в Бенд, Орегон и е единствено един. Представете си огромния триумф и откриването на 9000 магазина, както и елеминирането им до единствено 1. Последният бастион продължава да съществува само с помощта на лоялните клиенти, които са към 4000 души. Магазинът се е трансформирал повече в туристическа атракция и това също дава някакъв живот. В един миг даже се трансформира в Airbnb локация, която печели вниманието, а на финала е даже локация за документален филм, разказващ историята на веригата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР