Почитателите на балета във Варна ще имат привилегията да видят

...
Почитателите на балета във Варна ще имат привилегията да видят
Коментари Харесай

Звездната балетна двойка на България блести в спектакъла “5/4 Tango” във Варна

Почитателите на балета във Варна ще имат привилегията да видят особено осъществяване на примариусите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев в концерта театър на отбор “5/4 Tango ”.

На 5 октомври от 19:00 на сцената на Зала 1 във Фестивалния и конгресен център изявени типичен музиканти, водени от огромния пианист Людмил Ангелов, ще преоткрият за варненската аудитория пристрастеността на танца в творбите на гениалния основател на танго нуево. Стоян Караиванов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Емил Гунев вземат участие в квинтета. Хореографията е на изтъкнатия Светлин Ивелинов.

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 година, а през 2007 година става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите функции от спектаклите „ Лешникотрошачката “, „ Жизел “, „ Дон Кихот “, “Козият рог “, „ Лебедово езеро “ и други Лауреат е на редица интернационалните балетни състезания, измежду които и Балетния конкурс Варна 2006, отличена с премия от Министерство на културата за млад гений, премия “Кристална лира ” за достижения в балетното изкуство и премия за повсеместен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската национална опера и балет от 2006. Солист в балетите „ Пролетно свещенодействие ”, „ Жизел ”, „ Лебедово езеро ”, „ Дон Кихот ”, „ Зорба гъркът ”, „ Ромео и Жулиета ”, „ Копелия ”, „ Силфида ”, „ Кармен ”, „ Пахита ”, „ Шехерезада ”. Участва в интернационалните фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. Финалист е на Международния балетен конкурс във Варна 2006 година Никола Хаджитанев е притежател на награди, измежду които специфичната премия на Барокова Сицилия, 2006 година в Модика, Италия и Първа премия за най-хубав танцов сътрудник в Международния фестивал на изкуствата Фивидзано, Италия, 2002 година През 2006 година е почетен е с почетен орден от Академия “Бъдещето на България ” за креативен достижения в региона на балета, както и с почетна тапия на Министерство на културата на Република България. През 2010 година получава и Голямата премия на XIV Национален балетен конкурс „ Анастас Петров ”, както и „ Кристална лира ” на СБМТД.

Дни преди гостуването на Ансамбъл “5/4 Tango ” за танцовата част на спектакъла с хореографа Светлин Ивелинов беседва Нина Локмаджиева.

Как вписахте танца в музикалната тъкан на концерта на отбор “5/4 Tango ”?

Красива симбиоза сред нас и Маестро Ангелов се получи, едно в действителност креативно преливане сред музиката и балета. Балетът е музическо изкуство и в тази синкретичност на спектакъла беше наслаждение да работим с един извънреден музикант. Танцът се вписва в този план доста хармонично, тъй като тангото е музикална форма, която е напълно обвързвана с танца, при него музиката и придвижването са взаимно допълващи се, вършат едно цяло, хармонизират, като развиват общо една комбинация. Формата на осъществяването на Марта и Никола е особена, това не е чисто танго, това е балетна комбинация, миниатюра, която е въз основата на тангото и е по “Годишните времена на Буенос Айрес ” от Пиацола. В нея вземат участие доста придвижвания от достоверното аржентинско танго, може би по-скоро от танго нуево, които обаче са преплитат с балетната лексика и се получава чисто балетна, балетно-танго комбинация. Самите реализатори не са танго танцьори, не се търси чистият танго танц, а положението, чувството за танго, взаимоотношенията сред сътрудниците, привкусът на самото танго положение. Всичко това е забелязано през една драматургична картина, въз основата на сезоните. Може да се одобри, че това са сезоните в нашите взаимоотношения, сезоните на тези двама души. Аз развъртвам техните персонални взаимоотношения, които минават през срещата, зараждащата се обич, разрастващата се непосредственост, желанието да са дружно. Но в това предпочитание се срещат два характера, които са разнообразни, в един миг те са противодействащи един на различен, виждаме желанието на единия да подчини другия на личното си светоусещане и противоположното. Цялата динамичност на човешките сезони в развиването си реализира една естетика, която е едно прекосяване през взаимна изгаряща и въодушевена страст - това, което е любовта.

Тангото постоянно споделя любовна история, нали?

Тангото единствено по себе си, след развиването си от началото, когато се трансформира в това, което ние знаем като танц, постоянно е обвързвано с тази непосредственост сред мъжа и дамата, с този боязън - прочувствен, сетивен... И всяко танцуване на танго сред мъжа и дамата в действителност има лична драматургия - приказвам за самия танц, той постоянно носи някаква вътрешна драматургия сред двама души. Това описвам с тази балетна миниатюра. Тя съставлява едно осъществяване върху задачите сезони на Пиацола - един дребен театър вътре в музикалната картина на целия концерт. Във Варна танцът ще бъде част от цялостната комбинация от танга, подредена от Маестро Ангелов. Всяко от тях има своето място в историята и мисленето на самия Пиацола, и те не са инцидентно подредени.

Във Варна ще визиите тази балетна миниатюра след възторженостите на софийската аудитория за Вашия театър “Танго ”. В него солират също Марта Петкова и Никола Хаджитанев. Как тангото преобрази техния танц?

Спектакълът “Танго ” в Софийската опера имаше премиера предходната година, преди този момент имаше един различен вид, който дълго се игра - “Танго ”, напълно по музика на Астор Пиацола - огромен театър в две дейности. Маестро Карталов ме предложения да направя “Танго ” в Софийска опера, спектакълът е друг от предходния, а Марта Петкова и Никола Хаджитанев са двамата съществени герои в този театър. Марта и Никола са мегазвездите на България и едни от огромните звезди в света - изключителни балетни актьори, които с уменията си, с изключителното си наличие и благоприятни условия могат по един превъзходен метод да пресъздават облика на това, което аз диря. Рядко наслаждение е хореограф и режисьор да работи с такива актьори.

Варна, градът на първия балетен конкурс в света, има една готова за балет от висок клас аудитория. С какво чувство готвите танц за нея?

Варна, заради огромния интернационален балетен конкурс, който е първият в света, се трансформира в самобитна столица на балета. Варна е място, с огромна писмен знак, в което се развива изкуството, където се случват забавни и значими събития, и освен балетни, това е мощен град, събиращ просвета отвред. На музикалния и на театралния фестивал “Варненско лято ” идват актьори от целия свят,тук има доста балет, опера, спектакъл, кино - градът безусловно ври от забавни събития. Естествено, тази аудитория има един необятен набор на усещане, на знание върху това, което гледа, което е отлично. Аз имам много срещи с варненската аудитория и те постоянно са били доста хубави, вълнуващи, уповавам се и за публиката.

Какво обръщение ще изпратите към публиката с Вашата танцова миниатюра?

Когато в един театър се получи симбиоза сред артистите и публиката и по-късно хората излязат от залата, носейки един различен свят - отвън битовизма и всичко което ни заобикаля, това е най-хубавото достижение. Защото тези хора се усещат по-богати, по освободени, могат на другия ден да влязат още веднъж в житейските си неща, само че към този момент с една друга освободеност, с релаксирано схващане и психика. И в случай че ние съумеем да ги докоснем, да събудим тяхната страст, да ги накараме да почувстват нещо красиво, нещо съкровено, това би било просто прелестно.

Началото на концерта е в 19:00.

Билети от 20 до 50 лева от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от уеб страницата на ФКЦ: https://fccvarna.bg/събитие/ансамбъл-54-танго

Само до 4 октомври специфични цени за закупилите най-малко 2 билета - по 10 лева отстъпка на билет.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “ (https://elitemusic.bg). Изданието за 2022 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд “Култура ” на Община Варна, Национален фонд “Култура ” (https://ncf.bg/bg) и със съдействието на “Експресгаранцион ” и “Bella Vita Residence ”, строителна компания “Комфорт ”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди ”, “Логос ” недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР