Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те. Били

...
Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те. Били
Коментари Харесай

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те


Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те. Били родни братя и живели в Персия през ІV век. На 17 юни църквата почита паметта на светите мъченици Мануил, Савел и Измаил Персийски.

Тримата били родни братя и живели в Персия през ІV век. По това време към този момент имало доста християни в Персия. Персите последователно се запознавали с новата религия от общуването си със прилежащите (на запад от Персия)
области на Римската империя.
Бащата на Мануил, Савел и Измаил бил богохулник, само че майка им била просветена християнка

и тя възпитала синовете си в християнска религия. Като добре образовани младежи, те скоро заели високи държавни длъжности. А поради християнската си религия след време тримата били определени от персийския цар да отидат и да водят договаряния за мир с император Юлиан (известен с прозвището Отстъпник).
Юлиан, въпреки на млади години да изповядвал християнската религия,
по-късно се отрекъл от нея и се върнал към езическите обреди. Дори почнал със мощ да постанова в империята идолопоклонството. Когато персийските пратеници пристигнали при него, той правил някакво празненство в чест на боговете. Тази панорама ги натъжила доста и те намерено изразили недоволството си, че владетелят на страната, която те считали за християнска, вкарва още веднъж езическата религия.
Но някои хора съобщили на Юлиан за техните изявления.
Затова той наредил да ги заловят и затворят в тюрма. На другия ден вместо за договаряния те били извикани на съд за пренебрежение към императора и неговите вярвания. Юлиан ги убеждавал да се отрекат от християнството, с цел да им се опрости неуважението към личността му.

Но те твърдо изповядали вярата си и по тази причина били предадени на жестоки изтезания.
Тримата братя мъжествено изтърпели
страданията поради вярата си и най-после по решение на Юлиан били посечени с меч.

Когато персийският цар чул какво е сторил Юлиан с неговите пратеници, възобновил войната.

Юлиан бил изцяло разрушен и самичък умрял в тази война в 363 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР