Починалият преди 11 дни кмет на румънската община Девеселу (недалеч

...
Починалият преди 11 дни кмет на румънската община Девеселу (недалеч
Коментари Харесай

Починал кмет бе преизбран триумфално в Румъния

Починалият преди 11 дни кмет на румънската община Девеселу (недалеч от българската граница край Оряхово) бе избран отново триумфално в неделя за трети мандат с 1057 от 1600 гласа, заяви през днешния ден румънският щемпел. Йон Алиман умря на 17 септември малко преди да навърши 57 години. След затварянето на изборните секции селяните отидоха на гроба му, с цел да отпразнуват успеха си, както и неговия рожден ден.
" Отидохме да го поздравим ", написа гражданин на Девеселу във Facebook под фотография, на която се вижда, че десетки хора държат свещи в локалното гробище. Йон Алиман се кандидатира от името на опозиционната Социалдемократическа партия, само че до последния миг не изключваше да бъде претендент и на ръководещите национал-либерали. Партийната поддръжка за него нямаше огромно значение, тъй като съселяните му го харесваха поради човешките му качества.
В Девеселу живеят към 3200 души. Името му е известно основно поради противоракетната база на НАТО, където е ситуиран противоракетният комплекс " Ейджис Ашор ", кадърен да унищожава междуконтинентални балистични ракети и ракети със междинен обхват на височина до 250 км. Той извършва оперативни наряди от 2016 година и е част от американския противоракетен щит. Преди да дойдат американците, там е имало военновъздушна база, израдена от руски експерти и просъществувала до 2002 година

Парижкият вестник " Фигаро " напомни и различен факт от Девеселу, обезпечил му място в заглавията на медиите. Става дума за конфликт сред локален селяндур и командването на американския противоракетен щит. 250-те овце на Думитру Блеха се трансформирали в опасност за военния обект. Те излизали на паша покрай оградата му и постоянно задействали алармените системи. Централната власт издала заповед да се събори кошарата им и селянинът да ги реалокира другаде, само че той изискал обезщетение от 18 000 евро. В последна сметка искът му бил отритнат от съд през 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР